Project van start

DNA-sequenties wilde spinazierassen ontrafelen

WUR Plant Breeding, CGN en vijf veredelingsbedrijven gaan samenwerken om de DNA sequenties van de twee wilde verwanten van spinazie te proberen te ontrafelen. Het doel van dit vier jaar durende project is het leggen van een solide basis voor de ontwikkeling van nieuwe spinazie rassen en innovatief onderzoek.

Foto: S. turkestanica plant met zaadclusters, bron foto: CGN 

De primaire doelstelling is meer te weten over de variatie in wilde spinazie soorten met het oog op het ontwikkelen van nieuwe spinazie rassen die passen in een landbouw die gericht is op het sluiten van kringlopen. 

Het onderzoek zal gebruik maken van spinaziemateriaal dat in 2008 en 2011 is verzameld door het CGN tijdens collectiemissies in respectievelijk Centraal Azië en de Trans Kaukasus.

De spinazie soorten die onderzocht worden zijn Spinacia turkestanica en Spinacia tetrandra. Van deze soorten zullen de referentie genomen bepaald worden. Vervolgens zullen ca. 100 verschillende monsters van de wilde spinaziesoorten geresequenced worden om te kijken welke variatie in de soorten aanwezig is. Deze kennis is basis voor toekomstige toepassingen voor het ontwikkelen van nieuwe rassen.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven