Bijeenkomst United Producers of Mexico in Rotterdam

Stapje voor stapje komt de directe fruitlijn Mexico-Nederland dichterbij

Tholen – Een kortere transittijd tussen Nederland en Mexico is nog altijd de prioriteit van United Producers of Mexico (UPM). UPM is een organisatie die de handelsbetrekkingen tussen Europa en Mexico wil verbeteren door de belanghebbende partijen bij elkaar te brengen.

Klik hier voor de fotoreportage

Ana Cecilia Haro (Aktion Trade), Lia Bijnsdorp (UPM) en Opal Morales (OBM Legal Consulting). De dames die een directe lijn proberen op te zetten tussen Mexico en Nederland

De UPM richtte zich in augustus nog exclusief op de avocado-importeurs in Nederland maar heeft haar pakket verder uitgebreid. “Niet alleen avocado’s zijn een belangrijk product uit Mexico maar ook mango’s, blauwe bessen, limes, etc.,” vertelt Lia Bijnsdorp, directeur van UPM. “Volgend jaar organiseren we daarom ook in navolging van het avocado-forum een mango-forum voor de importeurs en exporteurs op Mexico. We waren begonnen met avocado’s omdat dit product de grootste exportwaarde heeft.”

Otto de Groot (Otflow/HDG), Rogier Rook (Nature's Pride), Claudia Glaser (Seatrade), Michiel Minnaar (Otflow) en Pieter Baggen (Phoenix Food Group).

Momenteel bedraagt de transittijd over de Atlantische Oceaan nog altijd 22 tot 24 dagen. De UPM wil dat verkorten tot 12 à 14 dagen. “Voor ons als importeur zou dat een hele verbetering zijn,” vertelt een van de aanwezige handelaren. “Een container die 2 tot 3 weken op zee zit kan een flinke investering zijn voor de middelgrote pakstations in Mexico. Een kortere transittijd kan daar verandering in brengen.”

De presentaties werden gehouden in de 'verwonderkamer' van de Kamer van Koophandel in Rotterdam

De directe lijn zal worden opgezet door Seatrade. Haar gespecialiseerde reefervloot zal een wekelijkse lijndienst gaan varen tussen een nog nader te bepalen haven in Mexico en Nederland. Een groot deel van de lading kan daarbij in het ruim van het schip worden gezet zoals bananen en limes terwijl avocado’s en blauwe bessen in reefercontainers op het dek worden gezet. De havens die worden gebruikt staan echter nog niet vast. Zo sluit Seatrade niet uit dat het wel eens Vlissingen kan worden boven Rotterdam.

Een datum voor de eerste reis is nog niet bekend. Daarvoor heeft zowel de UPM als Seatrade nog behoefte aan ‘markt-intelligence’ van de importeurs. Hoeveel volumes gaan ze per week importeren uit Mexico? Met deze info kan Seatrade en UPM de dienst gaan organiseren.

Desirée Colomé van de Mexicaanse Ambassade deed ook nog een woordje tijdens de presentaties. Hier op de foto met Guillermo Orta van Global Network Mexico.

Naast het organiseren van een directe lijn tussen de Mexicaanse en de Europese markt helpt de UPM met het opzetten van de kwaliteitscontroles bij de Mexicaanse telers en pakstations. Hiermee draagt men zorg dat de Mexicaanse producten voldoen aan de Europese normen. Aan de Mexicaanse kant van het water werkt UPM samen met het Mexicaanse Aktion Trade voor de logistiek en met OBM Legal Consulting voor de juridische procedures. Daarnaast heeft de organisatie ook aandacht voor het sociale aspect en steunt het bijvoorbeeld de Mexicaanse voedselbank.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie
Lia Bijnsdorp
United Producers of Mexico
Westblaak 92-3
3012 KM Rotterdam
Mob: +31 (0)6 454 803 45
Tel: +31 (0)10 30 41 001
lia.bijnsdorp@upmeurope.nl
www.upmeurope.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.