Christoph Buchner, Hausladen Fruchthandelsgesellschaft,

Begin nieuwe jaar wordt gespannen mangomarkt verwacht

Het mangoseizoen in Brazilië loopt langzaam maar zeker ten einde. Men rekent nog tot en met week 51 op Braziliaanse producten. Christoph Buchner, directeur van 'Hausladen Fruchthandelsgesellschaft mbH' in München is onlangs teruggekeerd van een korte reis naar Peru. FreshPlaza sprak met hem over de seizoensafsluiting in Brazilië en de oogstvooruitzichten bij Peruaanse mango's.

"Het mangoseizoen in Brazilië loopt langzaam ten einde. De laatste grote export wordt in week 49 verstuurd en komen in week 51 in Europa aan. Daarna zal de export vanuit Brazilië sterk afnemen", vertelt Christoph. Het seizoen is niet zo goed verlopen als verwacht: "In z'n totaliteit bleef de oogst helaas achter bij de verwachtingen. Bij het ras Palmer was de kwaliteit zwakker dan verwacht, zodat we de mango's van slechtere kwaliteit reeds tijdens of kort na het rijpingsproces uit moesten sorteren. Deze bereikten de consumenten al niet eens."


Bij het ras Keitt was er daarentegen wederom sprake van een positief seizoen, aldus Christoph: "De Keitt deed het heel goed. We hadden vanwege verschillende veranderingen in de teelt ook niet het probleem dat de mango's bruin werden van binnen. De oogstuitval van de afgelopen jaren door bederf binnenin trad bij ons dit jaar helemaal niet op. Ook al bleef de Keitt qua volume achter bij de verwachtingen, de markt was altijd van voldoende producten voorzien."

Tijdens zijn reis in Peru kon Christoph zich een beeld vormen van de situatie in de regio's Sullana/ Tambogrande en Jayanca / Motupe verschaffen. "In principe kan men van een sterk seizoen in de noordelijke regio's van Peru uitgaan - er is echter één beperking: de maten vallen dit jaar eerder klein uit. Momenteel wordt meer dan 50% in maat 10 of kleiner geoogst. Dat zal weliswaar in de loop van het seizoen veranderen, maar het verschuift dan slechts één maat."

In z'n totaliteit is er sprake van een vertraging van de seizoensstart vanwege het 'koude' weer: "Oorspronkelijk sprak men van een seizoensstart in kalenderweek 45/46. Dat heeft zich nu twee weken verschoven. We hadden tijdens mijn bezoek echter heldere nachten en dagtemperaturen van 'slechts' 30 graden Celsius. 35 graden Celsius en meer zou normaal geweest zijn. Dat leidt tot vertragingen bij de oogst. Momenteel gaan we er vanuit dat de export pas vanaf eind week 51 significant toeneemt en deze export zal dan in kalenderweek 3 2020 in Europa arriveren." Daarmee zal het tot een zeer gespannen markt in de eerste drie weken van het nieuwe jaar komen.


Het bestuursteam van Hausladen Fruchthandelsgesellschaft mbH 

"In de regio Casma, van waaruit de producten vooral in de kalenderweken 8 - 14 op de markt komen, gaan we uit van 20% meer oogst dan vorig jaar. Dat is weliswaar positief, echter lagen de prognoses halverwege het jaar nog op 50% groei."


De hoofdvestiging in München, die onlangs volledig gesaneerd werd.

Een groot risico voor de mango's kunnen dit jaar de fruitvliegen worden. "Dit jaar zijn er nieuwe, in heel Europa geldende, bepalingen ter controle van de fruitvlieg van kracht gegaan, die de export kunnen beïnvloeden. Dat geldt vooral voor de regio Motupe, want in deze vochtige omgeving komt de fruitvlieg bijzonder vaak voor. Hier moeten we afwachten, want de export uit Motupe wordt pas in de kalenderweken 6-9 in 2020 verladen", zegt Christoph afsluitend.

Voor meer informatie:
Christoph Buchner
Hausladen Fruchthandelsgesellschaft mbH
Schäftlarnstraße 8
Großmarkthalle
81371 München
Telefoon 089 72014-0
Fax 089 72014-50
E-mail info@hausladen-frucht.de  
Web www.hausladen-frucht.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.