Slechts 3% van importcitrus Zuidelijk Halfrond komt binnen via Spanje

Onlangs is bekend geworden dat de Zuid-Afrikaanse lobby Citrus Growers Association met boetes dreigt voor leden die via Spanje exporteren. Uit de cijfers blijkt echter dat Zuid-Afrika niet het enige land is dat de Spaanse havens links laat liggen bij de citrusexport naar Europa. Slechts 3% van alle sinaasappelen en clementines die de EU binnenkomt doet dit via Spanje.

Tot dusverre heeft Spanje dit jaar in totaal 175.596 ton citrus geïmporteerd, terwijl meer dan 5 mld ton via de rest van de EU-landen is ingevoerd. Deze cijfers laten er geen twijfel over bestaan dat de giganten van de citrusteelt, vooral die van het zuidelijke halfrond, de voorkeur aan geven aan havens van andere Europese landen, zoals Portugal of Nederland. Het volume dat via deze twee landen de EU binnenkomt is maar liefst vijf keer zo groot. Carles Peris, de secretaris-generaal van de Valenciaanse Coöperatie van Landbouwers en Tuinders, is er van overtuigd dat de exporteurs de fytosanitaire controles in de strengere Spaanse havens mijden.

Argentinië, exportleider
Argentinië exporteert het meest citrus via Spanje naar de EU. In het Argentijnse seizoen dat samenvalt met de Europese zomer kwamen er meer dan 54.000 ton sinaasappels en mandarijnen uit het Zuid-Amerikaanse land Spanje binnen. Marokko en Zuid-Afrika zonden respectievelijk 27.290 en 13.967 ton naar Spanje in 2019 en meerdere Zuid-Afrikaanse bedrijven hebben een akkoord op zak om 40.000 ton per jaar te exporteren via de Spaanse haven van Vigo. Het wordt afwachten wat dit akkoord waard is na de bedreigingen geuit door de Zuid-Afrikaanse citruslobby.

Opmerkelijk is dat Spanje meer dan 30.000 ton citrus invoert uit buurland Portugal, een land met een eerder bescheiden productie. Naar verluidt heeft dat grotendeels te maken met het feit dat bepaalde Spaanse afzetbedrijven er de voorkeur aan geven om buiten het Spaanse seizoen citrus aan te voeren via de havens van het buurland. Vervolgens wordt het over de weg naar de pakhuizen gebracht en uiteindelijk geëxporteerd.

Minder import
Met 175.596 ton heeft Spanje dit jaar minder geïmporteerd dan in elk van de vorige vijf jaren en dat is grotendeels te wijten aan de daling van de wereldproductie. Binnen de sector benadrukken ze echter dat Zuid-Afrika er in geslaagd is zijn export vrijwel op hetzelfde niveau te houden. Dat doet vrezen voor een overstroming van de Europese markt met Zuid-Afrikaans citrus als de hoeveelheden volgend jaar weer naar hun oude niveau terugkeren en dat moment zal dan samenvallen met het begin van het Spaanse seizoen.

Om dit te voorkomen en om het risico op de introductie van plagen tot een minimum te herleiden, gaan er stemmen op, zoals die van het Spaanse socialistische Europarlementslid Inmaculada Rodríguez Piñero, om in alle Europese landen uniforme fytosanitaire douanecontroles uit te voeren.

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven