Mohamed Marawan, Sarafruit

"Het is momenteel moeilijk om goede appelen te vinden op de Poolse markt

Poolse telers brengen hun appelen nu al naar koelhuizen in afwachting van betere prijzen. Hierdoor is het nog moeilijker geworden om aan appelen van goede kwaliteit te komen. Daarbij zijn de prijzen van Poolse appelen al verdubbeld ten opzichte van vorig seizoen. De lagere volumes en ziekten zijn de voornaamste oorzaken van deze prijsstijging. 

Ondanks de oogstdaling, voorjaarsvorst en andere problemen heeft de Poolse appelexporteur Sarafruit dezelfde aantallen appelen verladen als vorig jaar, zegt Mohamed Marawan, directeur van het bedrijf. "Zoals ik bij aanvang van het seizoen al voorspelde, was het totale volume Poolse appelen zeer laag. Dit is niet alleen te wijten aan de voorjaarsvorst en de recordoogst van vorig seizoen maar ook aan het financiële aspect. Vorig jaar ontvingen appeltelers zeer lage prijzen voor hun fruit, wat voor hen aanleiding was om hun boomgaarden dit jaar niet vaak genoeg te besproeien. Het is dan ook niet vreemd dat ziekten toegeslagen hebben in de boomgaarden waardoor een deel van de oogst van dit seizoen aangetast is geraakt."

Volgens Marawan is het moeilijk om aan appelen van goede kwaliteit te komen vanwege beschadigingen en ziekten. "De kwaliteit is het echte probleem en dit zal alleen maar erger worden. Telers slaan hun appelen nu al op in koelhuizen in afwachting van betere prijzen, nóg betere prijzen. De huidige prijzen zijn namelijk al het dubbele van die van vorig jaar. Het bewaren van fruit brengt grote risico's met zich mee. We hebben al telers bezocht waar we rotte appelen in de koelhuizen aantroffen. Vorig jaar voorspelde ik dat de prijzen later in het seizoen niet meer zouden stijgen maar dit seizoen is dit anders. De prijzen zouden nog weleens verder kunnen stijgen maar ik weet niet of dit het waard is om het risico te nemen dat de kwaliteit verloren gaat. Appelen van goede kwaliteit zijn nu al moeilijk te krijgen op de Poolse markt en door ze op te slaan, wordt dit alleen nog maar moeilijker."

Sarafruit exporteert haar appelen nog steeds naar Egypte. "Egyptenaren zijn dol op Poolse appelen en de vraag is redelijk goed. Ze lijken echter ook meer interesse in Italiaanse appelen te hebben, die ook steeds meer bekendheid op deze markt krijgen. Gelukkig voor ons zijn Italiaanse appelen duurder en komen ze ook uit bewaring. Tot nu toe is het een spannend seizoen geweest en ik ben ervan overtuigd dat Sarafruit al haar appelen zonder problemen af zal kunnen zetten," zegt Marawan tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven