Tekort aan zoete aardappelen in VK door kleine oogst in VS

Het Verenigd Koninkrijk kampt met een tekort aan zoete aardappelen als gevolg van het lage aanbod dat uit de Verenigde Staten komt. Volgens de supermarkten is het tekort groter dan verwacht en de consumenten zijn ontevreden over de hoge prijzen. Rapporten melden dat de hoeveelheden 1/20e van het normale aanbod zijn.

Het tekort is te wijten aan zware regenval in Mississippi, Louisiana, Arkansas en Alabama. Bovendien werd de oogst van North Carolina in 2018 zwaar getroffen door orkaan Florence. Hoewel hun oogst dit jaar weer op een gemiddelde opbrengst lag, was het niet genoeg om de verliezen van 2018 goed te maken.

Het VK haalt de meeste van hun zoete aardappelen uit de VS, gevolgd door voorraden uit Egypte en Spanje. Een deel van het product wordt aangekocht in Guatemala, Mexico en Honduras, maar dit was niet voldoende om de tekorten te dekken. Pogingen om zoete aardappelen uit China te importeren waren niet succesvol.

Een vertegenwoordiger van Aldi: "Net als andere supermarkten worden ook wij hierdoor getroffen. We werken samen met onze leveranciers om de overlast voor onze klanten tot een minimum te beperken".

Een consument: 'Ik ben in een half dozijn grote supermarkten en bij lokale kruideniers geweest en ze zijn gewoon niet te krijgen. Een kruidenier zei dat hij meer dan € 2,30/stuk zou moeten vragen en dat het tekort tot het einde van het jaar zou kunnen duren.".

Sainsbury's liet weten dat de winkels wat zoete aardappelen betreft bijna leeg waren, net als Waitrose, Asda, Tesco en Morrisons.

Bron: dentondaily.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven