Europese aardappelmarkt (week 48)

“Mooie exportperspectieven voor Europese producten”

De Europese export van frites is afgelopen september – ten opzichte van september 2018 – licht gestegen. In de 12 maanden van oktober tot september bedroeg het totale volume dat door de Europese Unie naar derde landen werd geëxporteerd 1,64 miljoen ton. Dit is 5,2% minder vanwege het feit dat bepaalde producten tijdens het huidige seizoen niet beschikbaar zijn. De daling is het sterkst in de richting van Azië en Zuid-Amerika. De handel naar Noord-Amerika is met meer dan 100.000 ton geëxporteerde frites (een toename van bijna 50%!) echter fors toegenomen. De regen en vorst van de afgelopen maanden zal ervoor zorgen dat de Noord-Amerikaanse teelt van 2019 waarschijnlijk veel lager zal zijn (1 tot 1,5 miljoen ton). Als gevolg daarvan zijn de vooruitzichten voor de Europese producten vrij gunstig. Europese export naar Midden-Amerika zijn ook toegenomen (73.000 ton, of 17% ...). Midden-Amerika is een regio die normaal gesproken wordt bevoorraad door de Amerikaanse fabrieken (bron: VTA, NEPG).

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Industrieaardappelen: alle markten blijven stabiel, met enkele kleine verschillen tussen de prijzen voor Challenger (aanbod aanwezig vanwege bewaarproblemen, prijzen enigszins onder druk) en Fontane (prioriteit van de fabrieken, klein aanbod, prijzen iets omhoog). De exportvraag naar Oost-Europa en nu ook naar Engeland blijft bestaan.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van rond de 12,50 €/q voor de aardappelen van gemiddelde kwaliteit. De partijen grote aardappelen en die met een gegarandeerd goede bakkwaliteit profiteren van betere prijzen afhankelijk van de vraag waar de aardappelen voor gebruikt worden (tot 15,00 €/q voor schillers). Stabiele markt.

Fontane: prijzen van rond de 12,50 €/q, stabiele markt;
Challenger: prijzen van rond de 12,50 €/q, stabiele markt.
Innovator: prijzen van rond de 13,00 en de 14,00 €/q, stabiele markt.

Bintje pootaardappelen:
Heel weinig transacties, weinig vraag, afwachtende markt. Indicatieve prijzen. Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:
Maat 28 – 35 mm: 59,00 – 61,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm: 39,00 - 41,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

GP = geen prijsopgave (beurs gesloten).

Nederland
Het rooien is afgelopen weekend weer in een zeer traag tempo begonnen in het westen van het land. De kleigronden worden waarschijnlijk niet voor de winter geoogst. 5% van de percelen moet nog worden gerooid. Markten zijn "kalm maar duurzaam" met weinig aanbod vanwege de aanplant van granen en de oogst (bieten, andijvie, wortelen ...). De vraag is ook klein (fabrieken baseren zich op hun contracten). Voor de industrie zijn de prijzen over het algemeen ongewijzigd. Ze liggen tussen de 12,50 en de 15,00 € /q en kunnen oplopen tot 18,00 €/q voor specifieke voor specifieke industrierassen (klasse 2) die een beetje "beter" zijn. Op de binnenlandse versmarkten zijn de prijsniveaus gemakkelijk te handhaven, de exportvoorbereiders hebben "veel werk". Het aanbod van droge partijen is gedaald. De aankopen liggen tussen de 18 en de 29 €/q. Voor de aardappelen bedoeld voor de export worden prijzen van tussen de 19 en de 22 €/q gehanteerd (in zakken, 45 mm, klaar voor de export).

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  Frankrijk
Voor de industrie: stabiele markten voor alle rassen met prijzen van rond de 12,50 € / q, met altijd een beetje "meer" voor Innovator, soms tot 14,00 €/q. Aankopen op de vrij markt gaan gematigd door, zonder haast vanuit de kopers, die gemakkelijk het aanbod van exportproducten en/of partijen met opslagproblemen wegnemen.

De binnenlandse versmarkt is kalm en de export is ook minder dynamisch met volumes die op zich laten wachten. De prijzen zijn vrij stabiel binnen een breed bereik van tussen de 18 en de 32 €/q voor kruimige aardappelen, met het hart van de markt op 25,30 € / q. De prijzen van vastkokende aardappelen liggen tussen de 30 en de 40 € / q. Wat betreft de export zijn er veel vragen, maar weinig concrete acties. Spanje, Italië en Oost-Europese landen (Roemenië) zijn de belangrijkste klanten, met prijzen die onder druk staan en dalen voor de ongewassen basisproducten (tussen de 17 en de 20 €/q). De prijzen voor de beste partijen voor Spanje liggen tussen de 27 en de 31 €/q en die voor aardappelen van gemiddelde kwaliteit liggen tussen de 23 en de 24 €/q.

Het rooien is nog niet voltooid en blijft erg ingewikkeld (Normandië, Hauts de France ...).

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/q, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
Voor de versmarkt: ongewijzigde prijzen voor vastkokende prijzen: 22,33 € / q (vergeleken met 22,33 € / q vorige week) en stijging van de prijzen voor zachtkokende en bloemige aardappelen: 20,83 €/q (vergeleken met 20,75 €/q vorige week). De markt wordt ondersteund door zowel de binnenlandse vraag als de exportvraag naar landen binnen en buiten de EU).


Voor de industriemarkt: ongewijzigde prijzen voor Fontane / Challenger van tussen de 12,50 en de € 13,00/q; eveneens ongewijzigde prijzen voor Innovator van tussen de 14,00 en de 14,50 €/q.


Biologische aardappelen: vernieuwde prijzen van rond de 65,00 en de 67,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald.

Groot-Brittannië
Gemiddelde AHDB-prijzen op de vrije industriemarkten in week 47:

  • Maris Piper voor schillers: prijzen van tussen de 5,90 en de 15.30 €/q, afhankelijk van de kwaliteit/grootte;
  • Daisy en Maris Piper voor de industrie: prijzen van rond de 13,50 € / q.

Prijsverhogingen waargenomen op veel markten, vooral voor de aardappelen van topkwaliteit. Er worden regelmatig significante gebreken gesignaleerd en het aanbod blijft zeer zwak. De vorst kwam dit jaar bijzonder vroeg, met vorige week enkele nachten onder nul. Ondanks de enkele droge dagen bleef rooien erg moeilijk. Op dit moment kondigt de weersvoorspelling opnieuw regenval aan, dus de niet geoogste arealen (11% op 18 november bron AHDB, dat is ongeveer 13.000 ha), zullen niet voor het nieuwe jaar worden gerooid en zullen waarschijnlijk verloren gaan. Het gemiddelde van 11% verbergt belangrijke regionale verschillen, met ongeveer een derde van de te rooien percelen in het noordwesten! De totale regenval in september en oktober in het VK kwam uit op 220 mm, tegen een meerjarig gemiddelde van 133 mm.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven