Aanzienlijk tekort aan clementines kondigt zich aan

"Spaanse Clemenules zullen direct na kerst uitverkocht zijn"

Het Spaanse citrusseizoen loopt reeds op volle toeren en nadert in de week voor kerst traditioneel het hoogtepunt. Momenteel worden er veel sinaasappelen, clementines en citroenen naar de Duitse groothandelsmarkten afgezet. Ook citrusexpert  Auch Enrique Pedros van het gelijknamige traditionele bedrijf uit Nürnberger bevindt zich momenteel volledig in de kersthandel: "De markt vertoont momenteel een aanzienlijk tekort aan alle soorten clementines.


Eigenaar Enrique Pedros bij het groothandelsbezoek van FreshPlaza in februari 2019. 

In de belangrijkste Spaanse teeltregio's voor clementines is de oogst dit jaar erg teleurstellend geweest, aldus Enrique. Hierdoor lag de opbrengst duidelijk onder het gemiddelde niveau. "Men spreekt er zelfs van dat het hoofdras Clemenules binnenkort op zal zijn. Normaal gesproken is dit ras tot in januari verkrijgbaar, dit jaar vermoedelijk slechts tot aan kerst. Ik ga er desondanks van uit dat we de kerstbestellingen nog gewoon kunnen leveren, het zal echter noodzakelijkerwijze tot prijsstijgingen komen", aldus Enrique. Puur kwalitatief gezien is het verkoopbare aanbod tot nu toe uitstekend geweest. 

Vanwege de geringe beschikbaarheid zijn de clementineprijzen dit jaar iets hoger dan gebruikelijk. Standaardproducten worden voor 1,20-1,50 euro per kg verhandeld, extra producten kosten circa 2,00 euro per kg. Vergeleken bij vorig jaar ligt de prijs zo'n 0,20 euro per kg hoger, bevestigt Enrique.

Evenwichtige sinaasappelenmarkt
In tegenstelling tot de clementinehandel is het Spaanse sinaasappelenseizoen erg evenwichtig. Momenteel wordt overwegend het ras Navelina gedistribueerd, later c.q. tegen de kerst komen de handsinaasappelen van het ras Navel evenals de Salustiana-perssinaasappelen bij het aanbod. "De kwaliteit is goed en zodra de volumes in de komende weken toenemen, zal het prijsniveau eerder naar beneden tenderen", voorspelt Enrique.

Stijgende vraag naar citroenen, grapefruit blijft een nicheproduct
Parallel aan de hoofdproducten sinaasappelen en clementines biedt de ervaren fruithandelaar zijn clientèle - overwegend gespecialiseerde retailers en gastronomen – ook citroenen en grapefruits uit Spaanse teelt aan. "Priomofiore-citroenen worden nu in goede hoeveelheden afgenomen voor het kerstgebak. Dat merken we wel in een grotere vraag.“

Grapefruits spelen daarentegen eerder een ondergeschikte rol en blijven nog steeds een nicheproduct in de groothandel. Rond kerst zijn er daarom ook geen reclameacties of speciale aanbiedingen, vult Enrique aan. "Er zijn voldoende producten om de markt te kunnen voorzien. We verkopen overwegend het ras Star Ruby met rood vruchtvlees. Andere variëteiten zijn er nauwelijks. Normaal gesproken kunnen we deze tot februari/maart uit Spanje aanbieden.“

Nadorcott: vraag stijgt jaarlijks
In de Spaanse citrusteelt worden er jaarlijks nieuwe rassen en moderne fruitvariëteiten getest en afhankelijk van het resultaat uiteindelijk op de (export-)markt geplaatst. "We zien de afgelopen jaren een groeiende vraag naar Nadorcott-clementines. Dit easypeeler late ras komt direct na afsluiting van het Clemenules-seizoen c.q. vanaf januari op de markt. Men heeft het seizoen zo stapsgewijs kunnen verlengen“, ziet Enrique. In het sinaasappelensegment spelen nieuwe rassen zoals de Cara Cara eerder een ondergeschikte rol.

Voor meer informatie:
Enrique Pedros GmbH Nürnberg
GF: Enrique Pedros 
Leyher Str. 107 - Großmarkt Stand 41- 44
Tel. 0911/3148 40 u. 931995-0
Fax 0911/313716
info@fruechte-pedros.de 
www.fruechte-pedros.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.