Meer Ecuadoriaanse avocado’s, ananas en diepgevroren fruit naar EU

Ecuador heeft globaal gezien een handelstekort. Met de EU helt de balans echter nog steeds over in het voordeel van Ecuador, ook al wordt het verschil tussen export en import steeds kleiner. "Dit ligt niet aan Ecuador, maar aan externe factoren zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de toename van protectionistische maatregelen over de hele wereld", zegt Marianne Van Steen, EU-ambassadrice in Ecuador.

Sinds het handelsakkoord met de Europese Unie in 2017 in werking trad, is de exportgroei van Ecuador naar Europa vertraagd. In 2017 groeide de uitvoer met 12%, in 2018 met 3% en tussen januari en september 2019 slechts met 1,26%. Er is een zwakkere vraag naar de belangrijkste exportproducten en volgens Van Steen is dat te wijten aan het feit dat de Europeanen veeleisend zijn op het gebied van duurzame handel en gezondheids-, milieu- en arbeidsnormen en aan hun steeds groter wordende vraag naar bioproducten.

Kansen op de Europese markt
“Hoewel de belangrijkste Ecuadoriaanse exportproducten hun marktpotentieel in de EU hebben zien verminderen, winnen andere exotische fruitsoorten aan belang, zoals ananas, tamarinde, pitahaya, diepgevroren fruit en avocado”, zo zegt Van Steen.

Zo bedroeg volgens gegevens van de Europese Centrale Bank de export van avocado’s naar de EU tussen januari en september van dit jaar € 493.000, wat een groei van 274% betekent in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

De avocado geeft duidelijk het potentieel weer dat bepaalde Latijns-Amerikaanse producten hebben op andere markten. Tussen 2016 en 2018 groeide de consumptie van dit product in Europa met 65% tot 650.000 ton, volgens de World Avocado Organization (WAO). In Spanje is de vraag naar avocado de afgelopen 10 jaar met 171,97% gestegen. "Dit komt door een wijziging in de smaakvoorkeuren van de consument, waarmee landen als Ecuador rekening moeten houden,” besluit Van Steen.

Bron: primicias.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven