Goede start Indiaas granaatappelseizoen voor MGE Farms

Afzetvenster Indiase granaatappelen aanzienlijker verkort

Het afzetvenster voor Indiase granaatappelen zal korter zijn dan gebruikelijk. Dit is deels te wijten aan de zware regenval in India tijdens de moesson. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor het seizoen nog altijd gunstig. Eén Indiase exporteur is zelfs begonnen met de ontwikkeling van een duurzame verpakking voor zijn granaatappelen. 

De Indiase exporteur Monsoon Green Earth Farms heeft hoge verwachtingen voor het seizoen. Helaas is de start van het seizoen drie weken uitgesteld. Volgens Girish Sarda, directeur sales en operations bij MGE Farms, is hierdoor het afzetvenster voor Indiase granaatappelen verkort. "Normaal gesproken zouden we al in de eerste week van november begonnen zijn met de export van granaatappelen. Dit jaar gaat de export echter deze week pas van start. Het werkelijke afzetvenster duurt dus nu van weel 1 tot week 8 van 2020. Naar verwachting zal Peru halverwege februari aan haar granaatappelseizoen beginnen. We hebben dus maar acht weken om zoveel mogelijk fruit te exporteren."

MGE Farms exporteert haar granaatappelen naar markten zoals Europa, Canada, Azië en Rusland. Deze week zal de eerste vracht naar Europa worden verladen. Volgens Sarda zijn deze zendingen bedoeld om te beantwoorden aan de vraag gedurende de feestdagen. "Landen in het zuiden van Europa maar ook in Scandinavië zijn onze belangrijkste markten. Het heeft geen nut om het verder weg te zoeken omdat de aantallen laag zijn en nog geen onderdeel uitmaken van programma's. De programma's die we met een aantal retailers hebben, beginnen pas in de eerste week van januari."

De regen van de afgelopen maanden is de voornaamste oorzaak van de late start van het Indiase granaatappelseizoen. "De fruitzetting nam wat meer tijd in beslag en heeft ertoe geleid dat er minder fruit per plant geoogst kan worden. Dit kan echter ook in ons voordeel werken omdat we waarschijnlijk grotere maten zullen oogsten. Nu het hele seizoen echter vertraging op heeft gelopen, waren sommige telers niet op tijd klaar zijn voor de start van het seizoen," legt Sarda uit. "Dit zal grote gevolgen voor die telers hebben omdat de prijzen van granaatappelen in oktober en november hoog waren. Dit is deels te danken aan het feit dat er in die periode veel feestdagen in India zijn maar ook omdat de vraag uit omliggende landen dan sterk is. We zien dat de prijzen weer dalen, hoewel ze nog steeds iets hoger zijn dan gedurende deze tijd vorig jaar."

Dit jaar introduceert Monsoon Green Earth Farms een nieuwe verpakking voor haar granaatappelen. "We hebben onze verpakking aangepast naar 100% biologisch afbreekbaar die totaal geen plastic bevat. Onze volgende doelstelling is om over te schakelen op een papieren tray in plaats van een plastic tray in de doos. We hopen hier dit seizoen mee te kunnen starten. De kosten van deze verpakking zijn wel wat hoger maar iedereen hecht er grote waarde aan dat de verpakking duurzaam is. Het is de eis van zowel consumenten als retailers. Het sluit aan bij onze missie om te doen wat we kunnen voor onze planeet. We zijn het enige Rainforest Alliance gecertificeerde bedrijf in India," zegt Sarda tot besluit. 

 

Voor meer informatie:
Girish Sarda
Monsoon Green Earth Farms
Tel: +91 - 91 67 47 90 99
Email: girish.sarda@mgefarms.com 
www.mgefarms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven