Nieuw onderzoek toont verband tussen het eten van peulvruchten en lagere kans op hart-en vaatziekten aan

Kan het eten van erwten en bonen bijdragen aan een gezonder hart?

Iedereen weet wel dat voeding een belangrijke rol speelt voor de gezondheid. Het is algemeen bekend dat een voeding die rijk is aan suiker, vet en zout het risico op bepaalde aandoeningen verhoogt. Een voeding die rijk is aan verse groenten en fruit daarentegen kan de kans op ziekten juist verlagen. 

Het vaststellen van de effecten van de verschillende voedingsmiddelen op specifieke aandoeningen is echter enorm moeilijk. De schrijvers van een recent onderzoek in Advances In Nutrition zijn deze uitdaging toch aangegaan. Ze onderzochten de invloed van het eten van peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen, op de hartgezondheid.

De onderzoekers richtten zich hierbij in het bijzonder op het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Ook onderzochten ze het verband tussen de consumptie van peulvruchten en diabetes, hoge bloeddruk en obesitas. 

Onderzoekster Hana Kahleova, van het Physicians Committee for Responsible Medicine in Washington, legt uit onderzoek belangrijk is omdat hart- en vaatziekten wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak zijn en de VS bijna €1 mld per dag kosten.

Waarom peulvruchten?
Peulvruchten zitten boordevol vezels, eiwitten en micronutriënten maar bevatten weinig vetten en suikers. De American Heart Association, Canadian Cardiovascular Society en European Society for Cardiology promoten allemaal een voedingspatroon met peulvruchten om het gehalte LDL-cholesterol (het zogenaamde 'slechte' cholesterol) te verlagen, de bloeddruk gezond te houden en diabetes te voorkomen.

Onlangs gaf de European Association for the Study of Diabetes opdracht voor het uitvoeren van een aantal meta-analyses uit om de huidige aanbevelingen voor de rol van peulvruchten bij het voorkomen en behandelen van cardiometabolische ziekten te actualiseren.

De onderzoekers vergeleken de gegevens van mensen met de laagste en hoogste inname van peulvruchten. Ze stelden vast dat het eten van peulvruchten in verband gebracht kon worden met een 8% tot 13% lagere kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en obesitas.

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven