Hoe kan de plastic tas vervangen worden?

Nadat Australische staten een verbod op plastic tassen hebben ingevoerd, zijn supermarktketens begonnen met het aanbieden van alternatieven, zoals papieren tassen. Het is veel milieubewuste consumenten echter een doorn in het oog dat supermarkten nog steeds een overdaad aan plastic verpakkingsmaterialen gebruiken. Het lijkt er dan ook op dat Australië voorlopig nog niet van plastic verpakkingen af is.

Het feit dat milieuvriendelijke alternatieven niet ruimer verkrijgbaar zijn, komt niet omdat men dit niet heeft geprobeerd. "Er bestaan synthetische polymeren met geweldige eigenschappen maar ze zijn stukken duurder," vertelt Graeme George, emeritus professor van de Technische Universiteit van Queensland. Eén van deze is PHB, ofwel polyhydroxybutyraat. Het behoort tot de biogebaseerde plastics en is biologisch afbreekbaar. PHB is gemaakt door micro-organismen en wordt daarom afgebroken als het onder de grond begraven wordt.  

"Dit plastic bestaat al sinds de jaren zeventig maar is nooit volledig gecommercialiseerd. Dit heeft alles te maken met de kosten," legt George uit. 

Traditioneel worden plastic tassen gemaakt van ethyleen dat vervaardigd wordt uit olie of aardgas en dat zeer langzaam afbreekt, waardoor het veelal op de vuilnisbelt eindigt. Het productieproces van deze tassen is sterk geautomatiseerd, goedkoop en de tassen zijn uitermate geschikt voor hun doel. Ondanks alle inspanningen op het vlak van de ontwikkeling van biologisch afbreekbare alternatieven blijft het feit dat deze ongeveer tien keer zo duur zijn.

Zetmeel
George zegt dat één materiaal de laatste tijd veel aandacht krijgt omdat het mogelijk een voordelig alternatief zou kunnen zijn voor het vervangen van standaard plastic: zetmeel. 

"We kennen zetmeel eigenlijk beter uit de voedingssector," vervolgt George. Polymeren op basis van zetmeel zouden echter een goedkope bron kunnen zijn voor het vervaardigen van voordelige, biologisch afbreekbare plastic materialen maar tot dusver is dit materiaal nog minder stevig dan het standaard plastic dat nu voor tassen wordt gebruikt."

Toch zijn dit soort alternatieven recent getest is Australië. Vorig jaar testten twee Australische supermarkten lichtgewicht, 'composteerbare' tassen voor AGF die waren gemaakt van 98% maïszetmeel. 

 

Bron: au.news.yahoo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven