Brits klimaat zorgt voor onzekerheid rond aardappeloogst 2019

De vooruitzichten voor de aardappelteelt in 2019 waren, na het snelle poten in het voorjaar en een veel gunstiger groeiseizoen dan het droge 2018, in de nazomer veelbelovend. Na het zware seizoen van 2018 was het niet verwonderlijk dat velen in de sector voorzichtig waren met het nemen van pootbeslissingen. Het  areaal bleef stabiel op 118.953 ha, een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor, maar is nog steeds een van de laagste.

De zomer van 2019 was een mengeling van zon en regen. Deze combinatie van warme en natte omstandigheden verhoogt het risico op ziekten, met alle gevolgen van dien. Volgens telers waren de opbrengsten gemiddeld tot goed, maar niet uitzonderlijk.

En toen de winkels bevoorraad werden, vielen er in het grootste deel van het land stortregens. Een groot deel van het noordwesten, Yorkshire en de East Midlands had in oktober te maken met meer dan 175 % van de 'normale' regenval. Schotland en sommige delen van het zuiden werden minder zwaar getroffen.

Het rooien vond in etappes plaats. De omstandigheden waren voor veel telers bijzonder moeilijk. Vooral voor telers op zwaardere gronden.

Normaal gesproken gebruiken we in deze tijd van het jaar gegevens van ongeveer 400 telers om een raming van de opbrengst en teelt te berekenen. Maar door de uitzonderlijke omstandigheden dit jaar hebben we nog maar de helft van de formulieren in handen gekregen.

Met de situatie zoals die nu is, hebben we voor dit jaar een vroege, voorlopige teeltraming opgesteld. Deze zal worden bijgewerkt als we meer gegevens hebben.

Rekening houdend met dit alles wijzen de eerste cijfers op een teeltniveau van ongeveer 5,1 mln ton. Dit is gebaseerd op een gemiddelde opbrengst van bijna 45 ton/ha en houdt rekening met verliezen van iets meer dan 3% in dit stadium. Een week geleden schatte ons rooiverslag echter dat op 12 november nog 11% van het gewas in de grond zat. Het is onzeker hoeveel hiervan uit de grond zal komen.

Bron: ahdb.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven