Sommige drie keer zo fel als een blik in de zon

ANWB waarschuwt: koplampen steeds feller

Koplampen worden steeds feller. Tot die conclusie komt de ANWB na een onderzoek onder de huidige generatie LED-lampen. Bij één van de LED-systemen was het licht op 20 cm afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon. Soms schijnen LED-koplampen rechtstreeks in de ogen van een tegenligger, wat voor verblinding zorgt. Daardoor ziet een automobilist even niets. Dat is gevaarlijk en leidt tot irritatie, aldus de ANWB.

Ook dagverlichting feller
Niet alleen koplampen, maar ook de dagrijverlichting wordt steeds feller. Dagrijverlichting is verlichting aan de voorkant van de auto en wordt automatisch ingeschakeld zodra de automobilist de auto start. Deze verlichting is tegenwoordig twee keer zo fel als dimlicht. Het is zo ontworpen dat het ook in vol zonlicht nog goed zichtbaar is. Bij invallende schemering en duisternis wordt het echter een zeer fel en hel licht, wat verblindend kan zijn voor tegenliggers. Automobilisten moeten hiervan bewust zijn en zo vroeg mogelijk overschakelen naar dimlicht om verblinding van anderen te voorkomen, adviseert de ANWB. 

De bond wil dat de lichtintensiteit van koplampen maar ook van knipper-, rem- en achterlichten punt van aandacht wordt. Het probleem van verblinding door LED-lampen is eenvoudig op te lossen door de verlichting in het koplamphuis via reflectoren te laten schijnen, maar volgens de ANWB passen weinig fabrikanten deze techniek toe. 

Wat kunnen automobilisten zelf doen?

  • Kijk bij een gevoel van verblinding vooruit naar de eigen rijbaan en naar de wegmarkering rechts van de rijbaan; 
  • Maak de autoruiten schoon. Vuil en condens kunnen ook tot verblinding leiden;
  • Bij slecht zicht overdag, voer dimlicht;
  • Gebruik de anti-verblindingsstand van de binnenspiegel. Veel auto’s hebben ook wel een automatisch dimmende binnenspiegel.

Bron: ANWB 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven