Maas Fruit Quality Inspection

Hoe meet je kromme bananen?

Tholen – Kromme bananen meten, hoe doe je dat eigenlijk? Dit en meer van zulk soort vragen kun je de komende tijd verwachten op de LinkedIn pagina van Maas Fruit Quality Inspection (MFQI) onder de noemer ‘hoe-doe-je-dat-vrijdag’. MFQI is een onafhankelijk bedrijf voor kwaliteitskeuringen op groenten en fruit met als specialisatie exoten en overzees fruit.

Kwaliteitscontrole op bananen

Het team van keurmeesters uit Vlaardingen bestaat uit een man of 25 en werd in 2003 opgericht door Emiel Maas en Oscar Kleppers. Hoewel het bedrijf ook services aanbiedt in het rijpen en docenten levert aan N&S Quality voor de opleidingen in voornamelijk P-modules rondom fruit, blijft de hoofdtaak van het bedrijf het keuren.

“Ik durf wel te stellen dat we in het keuren van fruit veruit de beste zijn op de markt”, vertelt Ludo Tuijnman, kwaliteitsinspecteur bij het bedrijf. “De meeste van onze keurmeesters hebben jarenlange ervaring en bij hen is keuren echt een passie. Dat moet ook wel want om de verschillende fruitsoorten te kunnen controleren, is het niet alleen nodig om zaken op te meten zoals brix en grootte, maar ook om het product te proeven, onder andere belangrijk bij Physalis. Die ervaring komt pas met de jaren.”

Emiel Maas voert een gasmeting uit

Niet alleen komen de keurmeesters partijen keuren, maar worden ze ook gedetacheerd of ingeschakeld voor een second opinion. “Wat ik vooral zie bij de handelaren is dat men ervan uitgaat dat als het product gekeurd is, het al gelijk goed is. Dat is niet altijd het geval, want sommige soorten bederf en schimmels openbaren zich bij een product pas in een later stadium. Gelukkig kunnen wij een goed advies geven over hoe lang een product nog houdbaar is. Het uittrekken van de bladeren bij een ananas laat bijvoorbeeld niet zien dat deze rijp is maar juist dat deze begint te rotten en de houdbaarheid beperkt is. Daarnaast verschilt de controle en keuring per oorsprong van het product ook nog eens sterk. De keuring van citrus uit Spanje vraagt om een andere aanpak dan die uit Zuid-Afrika of Egypte.”

De laatste maanden is MFQI bezig zich te herpositioneren op de markt. “Wij hebben onszelf de vraag gesteld waar is er nu echt vraag naar op de markt en hoe we daar op kunnen inspelen.

Controle van mango's

Naar onze mening zijn we wat bescheiden gebleven de laatste jaren, eigenlijk zijn wij de beste maar dat zeggen wij nooit. Wij vinden het belangrijker dat onze klanten dit ervaren. Echter in de huidige markt is die bescheidenheid niet altijd handig. Daarom willen we meer op naamsbekendheid inspelen met bijvoorbeeld de hoe-doe-je-dat-vrijdag en hebben we onze site vernieuwd.

Terugkomende op de kromme bananen aan het begin van dit artikel. Bananen meet je over de bolling van de rug. Van de steelaanzet tot het bloesemeinde. Een flexibel meetlint is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.

Voor meer informatie:
Maas Fruit Quality Inspection
Tel +31(0)646134044
info@mfqi.nl    
www.mfqi.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven