BLE-marktrapport week 47/19

Lokale appelrassen zoals Elstar, Jonagold en Boskoop domineren Duitse markt

Er was een overvloedige aanvoer van appelen die werd gedomineerd door lokale rassen, met Elstar, Jonagold en Boskoop als belangrijkste. Frankrijk leverde met name clubrassen, waaronder Pink Lady en Honeycrunch. In Berlijn kostten Belchard-rassen rond de €3,30 per kilo. Italië leverde met name Royal Gala- en Granny Smith-appelen. In de aanloop naar kerst nam ook de vraag naar Red Delicious weer toe. Poolse Gloster en Jonaprinz maakten het aanbod op veel plaatsen compleet. Nederlandse Boskoop en Elstar speelden echter een kleinere rol. 

Er kon probleemloos aan de vraag worden beantwoord. De kwaliteit was goed, hoewel de prijzen op sommige plaatsen werden verlaagd om de afzet aan te jagen. In Berlijn werden de lokale rassen Topaz en Wellant duurder als gevolg van de krappe aanvoer. 

Peren
Italië domineerde de markt met Abate Fetel en Santa Maria. Het aandeel Williams Christ werd kleiner, waarvan Red Bartlett profiteerde. Er kon goed in de vraag worden voorzien.

Druiven
Europese druiven verdwenen steeds verder van het toneel, terwijl de overzeese import toenam.

Sinaasappelen
Spanje domineerde de markt met Navelina's en Navels. De afzet verliep redelijk goed mede dankzij het herfstachtige weer. Hoe groter de maten, hoe vlotter de afzet. 

Klein citrus
Spaanse clementines domineerden de markt. De lagere temperaturen gaven de afzet een impuls. De beschikbaarheid is ook enorm toegenomen. 

Citroenen
Spaanse Primofiori-citroenen domineerden, gevolgd door Turkse Enterdonato. De aanvoer was toereikend om in de vraag te voorzien. De prijzen veranderden nauwelijks. 

Bananen
De leveringen van rijperijen kwamen in goede aantallen binnen, zodat de beschikbaarheid in overeenstemming was met de vraag.

Bloemkool
De partijen bloemkool waren met name uit Italië afkomstig en de aanvoer nam ook toe. In de vraag kon over het algemeen prima worden voorzien maar de prijzen bleven stijgen. 

Sla
De aanvoer van Nederlandse ijsbergsla was beperkt en de Spaanse aanvoer domineerde. De vraag was sterk en kon zonder problemen worden beantwoord. De prijzen veranderden nauwelijks.

Komkommers
De aanvoer uit Spanje was het grootst. Vrijwel overal kon in de vraag worden voorzien. 

Tomaten
Er was een groot en gevarieerd aanbod aan tomaten op de markt, afkomstig uit diverse landen. De prijzen kelderden vanwege de overvloedige aanvoer en de zwakke vraag.

Paprika's
Spanje leverde de grootste aantallen, aangevuld door product uit Turkije. De prijzen liepen lokaal uiteen vanwege de kwaliteitsverschillen in het aanbod.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.