Boetes voor Zuid-Afrikaanse citrusbedrijven die exporteren via Spaanse havens

Citrus Growers Association (CGA), de Zuid-Afrikaanse citruslobby met grote handelsbelangen in de Europese Unie en vertegenwoordiger van multinationals uit de sector, waarschuwt dat het Zuid-Afrikaanse bedrijven heeft beboet die sinaasappels en mandarijnen naar Europa hebben geëxporteerd via Spaanse havens. In het GCA Jaarverslag 2019 maakt de werkgeversorganisatie gewag van ‘overmatig ijverige’ fytosanitaire controles van het citrus door Spaanse douaneambtenaren.

Volgens de bedrijfsorganisatie belemmeren de Spaanse havens met hun controles het streven naar winstmaximalisatie van de Zuid-Afrikaanse bedrijven, wat uiteindelijk niemand ten goede komt. Bovendien meldt de organisatie dat bepaalde Zuid-Afrikaanse exporteurs in 2018 enkele containers naar Spanje gestuurd hebben, wat voor de Citrus Growers Association voldoende reden was om een volledig onderzoek in stellen naar de overtreders van haar richtlijnen.

Fondsenwerving
De overtreders werden aangesproken en ze beloofden dat het niet meer zou gebeuren. Elk overtredend bedrijf stemde ermee in een boete te betalen en een geldelijke bijdrage te leveren aan het CRI, een landbouwonderzoeksinstituut in Zuid-Afrika dat onderzoek verricht naar de ziekte Citrus Black Spot (CBS)".

De werkgeversorganisatie heeft het in zijn waarschuwing niet over de hoogte van de economische sancties, maar bepaalde bronnen binnen de sector geven aan dat die hoegenaamd niet laag zijn. De fytosanitaire programma's om CBS in te dijken hebben een jaarlijkse kostprijs van ongeveer € 111 mln, dus de bovengenoemde sancties komen goed van pas om die te financieren.

De dreiging van de werkgeversorganisatie doet zich voor na de stijging van de verkoop van Zuid-Afrikaans citrus in Europa als gevolg van het handelsakkoord met de EU in 2016 dat de import tegen verlaagde douanetarieven toelaat. Het CGA rapport beschrijft de Zuid-Afrikaanse export naar de EU in 2019 als een opmerkelijk succes. Zuid-Afrika voerde dit jaar het recordaantal van 815.000 ton citrus naar Europa en daarmee legt de EU beslag op zowat 40% van de Zuid-Afrikaanse citrusproductie.

In vergelijking met het totaal van 2018, is de export naar Spanje tot eind september 2019 met 21% gestegen, goed voor 1.421 ton citrus dat hoofdzakelijk via de haven van Vigo het land binnenkomt. De rederij MACS heeft afgelopen zomer een overeenkomst getekend met CGA om in september te starten met de eerste zending citrus via de haven van Vigo.

De haven van Vigo verwachtte elk seizoen 40.000 ton citrus uit Zuid-Afrika voor de Spaanse markt te importeren maar gezien de goederenstroom tot september lijkt het onwaarschijnlijk dat dit cijfer bereikt zal worden. De meeste Zuid-Afrikaanse exporteurs blijven immers de Spaanse dokken vermijden.

De Zuid-Afrikaanse werkgeversorganisatie van de citrussector erkent openlijk dat ze in 2015 zijn gestopt met het aandoen van Spaanse havens omdat die meer CBS detecteerden dan ‘nodig’ was. CGA benadrukt dat ze dank zij het inruilen van de Spaanse havens voor onder andere Rotterdam erin geslaagd zijn om te evolueren van 28 afwijzingen in 2014 naar slechts 2 in 2018. Uit gegevens verstrekt door de Citrus Growers Association, uitgebreid met de officiële EU-gegevens met betrekking tot de invoer van Zuid-Afrikaans citrus volgens de landen van binnenkomst, blijkt dat per 40 inspecties uitgevoerd door de haventechnici van het Spaanse ministerie er een afwijzing was door CBS. Dat cijfer staat ongetwijfeld in schril contrast met dat van de Nederlandse havens, waar er 966 inspecties nodig waren om de schimmel te identificeren of erger nog, met dat van het Verenigd Koninkrijk, waar in 1 op de 2.765 inspecties CBS werd gedetecteerd.

Fytosanitaire afwijzingen
Gedurende de laatste 15 jaar stond Zuid-Afrika ononderbroken in de bovenste regionen van de ranglijst van derde landen met de grootste fytosanitaire problemen voor citrus uitgeladen in Europese havens, vooral als gevolg van ziekteverwekkers zoals CBS of Afrikaanse fruitmot. In de EU zijn er 32 onderscheppingen gedaan tot oktober 2019, waarvan 9 van CBS, 20 van thaumatotibia leucotreta en nog eens 4 van andere pathogenen. Negen keer voerde Zuid-Afrika de ranglijst aan en wanneer het dat niet deed, bezette het de tweede plaats. Slechts één keer, in het jaar 2018, deden zowel Brazilië als Argentinië slechter, met respectievelijk 27 en 22 onderscheppingen, volgens Europhyt. 

Bron: Levante
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven