Gujarat staat - India

Indiase telers poten uit protest door PepsiCo geregistreerd aardappelras

Telers in India pootten aardappelen van het ras FL-2027 op een perceel Gujarat. Dit was een manier om te protesteren tegen de herbevestiging van de rechten op het aardappelras door het grote PepsiCo. PepsiCo registreerde het ras FL-2027 in 2016 en introduceerde het in Gujarat voor de teelt. Het bedrijf gebruikt het voor de productie van aardappelwafels.

De telers in Gujarat beweren dat zij op grond van de wet uit 2001 inzake de bescherming van plantenrassen en landbouwrechten de aardappelen zonder toestemming van de onderneming kunnen poten. Ongeveer 20% van de aardappelen, die in Gujarat worden geteeld, zijn van dit ras. Volgens activisten kiezen de telers het vanwege de hogere opbrengsten.

Op 23 september van dit jaar heeft PepsiCo in een brief in het kader van de PPVFR-wet verklaard dat zij als "houder van een certificaat van registratie voor FL-2027" het recht heeft "om op grond van de wet de nodige acties te ondernemen tegen zowel particulieren als bedrijven die inbreuk maken op haar rechten".

Kapil Shah van de Beej Adhikar Manch zei dat verschillende organisaties die strijden voor de rechten van telers aan telers hebben gevraagd om de aardappelen zonder enige angst te poten. "Telers hebben niets te vrezen als ze hun keuze maken en ze kunnen elk ras dat ze wensen telen, zolang het maar geen merk is."

PepsiCo had schadezaken lopen tegen telers die dit ras gebruikten vanwege schending van haar rechten. In mei heeft het bedrijf deze zaken ingetrokken. 

Volgens de indiatoday.in schreven de activisten vervolgens een brief aan de PPF&FR, waarin zij vroegen om intrekking van het registratiebewijs van het bedrijf voor de FL-2027.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven