Tonny Hooijmans, Oke Trading:

"Aanbod champignons wat lager, flink tekort verwacht rond kerst"

Tholen – Voor de tijd van het jaar lijkt er niets aan de hand in de champignonhandel. “Ik vind het minimaal zo goed als deze periode afgelopen jaar”, vertelt Tonny Hooijmans van Oke Trading uit Velddriel. “Op dit moment is het aanbod champignons wat lager, want heel Europa loopt wat achter met de productie. Er wordt tussen de 0-10% minder geproduceerd dan normaal.”

Waar de mindere productie door komt, weet niemand volgens Tonny. “Dat zit toch in de compost, het stro of het weer bijvoorbeeld. Gelukkig merk ik dat verbetering op komst is. Al sinds een week of vier is de aanvoer verbeterd, want daarvoor was de productie maar liefst 20% minder. Ik verwacht wel dat die verbetering zich doorzet.” Intussen merkt hij dat de afzet goed doorloopt. De prijzen gedragen zich normaal, met de prijs van witte champignons rond de €1,60/€1,70 per kilo en die van de kastanjechampignons rond de €2.

Plukker-exit
Hoewel kerst natuurlijk een piekmoment is voor de champignonhandel, voorziet Tonny rond kerst dit jaar grote problemen. “We gaan richting de kerst en dan is de verkoop altijd twee keer zo veel. In het verleden hebben we altijd wat meer champignoncellen kunnen vullen. Hoewel je niet altijd meer kunt vullen, hebben we daar de afgelopen jaren wel alles aan gedaan door de inzet van extra plukkers en ze wat langer hier te houden. Op dit moment vertrekken veel plukkers echter terug naar huis, naar Polen. Sommigen komen ook niet meer terug.” Deze plukker-exit gaat volgens Tonny voor een duidelijk tekort in de kerstweken (week 51 en 52) en de weken erna zorgen.

“Vorig jaar zagen we dit ook al een beetje, maar ik denk dat het tekort dit jaar groter is, ook al hoeft dit niet bij elke supermarkt zo te zijn. Vroeger werden er 200% tot 300% procent meer champignons verkocht rondom kerst, maar die enorme pieken zijn er wel een beetje uit. De laatste jaren wordt er van alles verkocht in de supermarkt en omdat de winkels zeven dagen per week open zijn, is de verkoop ook meer verspreid. Hoewel champignonhandelaren meer tijd hebben om aan te leveren, verwacht ik toch een algemeen tekort in Europa. Niet iedereen die aan supermarkten levert, durft dit te roepen, maar het is nou eenmaal een probleem waar we steeds meer mee te maken krijgen.”

Sprokkelen
Zelf bereidt de handelaar zich al goed voor op eventuele tekorten voor kerst. “We zijn keihard bezig om toch zo veel mogelijk champignons bij elkaar gesprokkeld te krijgen, ook van telers waar we normaal geen zaken mee. Daarnaast importeren we meer dan gebruikelijk uit Polen. Zo willen we ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk of zelfs 100% kunnen leveren.” Oke Trading levert hoofdzakelijk aan Nederland, Duitsland, België, Portugal en “een klein beetje” aan Scandinavië. Daarnaast levert de handelaar ook aan groentenexporteurs die gespecialiseerd zijn in export naar het Midden-Oosten en aan cruiseboten.

Uitdaging
Tonny geeft aan dat het voor champignontelers dit jaar moeilijker is dan andere jaren. “Wij hebben geen robots om champignons te plukken, dus het personeelstekort is niet zomaar opgelost. Daarnaast ontstaan er ook nieuwe problemen, zoals de prijzen van personeel, die flink omhoog gaan door de schaarste. Tel daar de mindere oogst dit jaar bij op en je ziet: het is allemaal maar minimaal van het jaar.”

“Je kunt het op twee manieren bekijken”, concludeert Tonny ten slotte. “Je kan gaan zitten klagen, omdat je niets verdiend hebt, maar je kunt ook denken: omdat we niets verdiend hebben, moeten we de vinger op de zere plek leggen en gaan kijken hoe we de problemen gaan oplossen. Dat biedt uitdaging”, sluit hij, toch nog optimistisch, af.

Voor meer informatie:
Tonny Hooijmans
Oke Trading
T: 085-2737984
E: tonny@oketrading.nl 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.