Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GroentenFruit Huis en WUR over het project GreenCHAINge:

Aan de slag met betere ketenkwaliteit

De afgelopen jaren werkten leden van GroentenFruit Huis samen met Wageningen Food & Biobased Research (WUR) aan het project GreenCHAINge. Belangrijkste doel van dit project: intelligentere ketens met een focus op kwaliteitsbeheersing. Inmiddels zijn de resultaten van de zeven deelprojecten gepubliceerd in 35 verschillende factsheets en 18 rapporten. Deze informatie is voor iedereen beschikbaar. 

Consumenten moeten aanzienlijk meer groenten en fruit consumeren om te voldoen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Schijf van Vijf. Een goede kwaliteit is één van de aspecten die kunnen bijdragen aan een hogere consumptie. Dit vraagt volgens GroentenFruit Huis om een verbetering van de groenten- en fruitketens om producten van een consistente kwaliteit te kunnen leveren. Verse producten die als lekker worden ervaren, lang houdbaar zijn en gemak bieden, leiden aantoonbaar tot herhalingsaankopen en daarmee een toename in consumptie. Of een product het predicaat 'lekker' krijgt, hangt af van de combinatie van sappig, stevig, zoet, rijp en aromatisch.

Consistente hoge kwaliteit
Om jaarrond, consistente hoge kwaliteit te kunnen leveren en tevens de verliezen in de keten verder te beperken is verdere ketenintegratie nodig. Er was weinig bekend over intrinsieke kwaliteit zowel voor de geproduceerde als voor de gevraagde kwaliteit. Bij de start van het project GreenCHAINge ontbrak het aan kennis(deling), robuuste meetmethoden en adequate ketensystemen. Ketenintegratie voor kwaliteit was onvoldoende ontwikkeld. Het doel van GreenCHAINge was ketens intelligenter maken met als focus: kwaliteitsbeheersing. Gedurende het vierjarige traject is het door Wageningen geïntroduceerde 'smart chain'-concept verder ontwikkeld en in bestaande ketens, bij leden van GroentenFruit Huis, op zodanige schaal getest dat aansturing op kwaliteit in de keten kan worden geïmplementeerd. GreenCHAINge is mede gefinancierd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Onderzoek krijgt vervolg
Tijdens het hele traject stonden zeven deelprojecten in het teken van diverse productgroepen: Mango, bonen en druiven; Meloen en papaya; Aardbei; Champignons; Peer; Steenfruit en automatische kwaliteitsinspectie. Alle verkregen informatie is verwerkt in 35 factsheets en 18 rapporten die zijn gepubliceerd op de website van de WUR. De eerste resultaten zijn afgelopen voorjaar gepresenteerd tijdens een eindseminar. Inmiddels is er een half jaar verstreken na afronding van het project. Dit betekent dat de resultaten openbaar beschikbaar zijn. Afronding van het project betekent niet dat er niets meer te verbeteren valt. Onderzoek naar kwaliteitsverbetering in de keten wordt voorgezet in het project Fresh on Demand.

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
T: +31 (0)79 368 11 00
E: info@groentenfruithuis.nl       

Publicatiedatum: