Onderzoekers noemen het onnodig duur, stug en tijdrovend

"EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming"

Gewasbeschermingsmiddelen moeten duurzamer worden. Biologische middelen die werken op basis van nuttige micro-organismen en insecten krijgen daarom de voorkeur van de EU en de Nederlandse overheid. Echter, uit nieuw onderzoek van onder meer Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat de toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen door EU-regelgeving onnodig duur, stug en tijdrovend is. Daardoor komen er minder duurzame middelen op basis van micro-organismen op de markt. Dit staat een snelle groene transitie van de landbouw in de weg. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioControl.

Het nu gepubliceerde onderzoek – uitgevoerd door Jürgen Köhl (WUR), Kees Booij (WUR), Rogier Kolnaar (Linge Agroconsultancy) en Willem Ravensberg (Koppert Biological Systems) - richt zich op de relevantie van bepaalde EU-voorwaarden bij de toelating van biologische bestrijdingsmiddelen. Daarbij gaat het onder meer om voorwaarden rond persistentie. Een belangrijke conclusie is dat de eisen voor deze middelen in een groot aantal gevallen te strikt zijn. De toelating van biologische beschermingsmiddelen kan daardoor op dit moment wel 5 jaar duren.

Eerder dit jaar publiceerde nagenoeg dezelfde groep onderzoekers een artikel in Frontiers in Plant Science over de werkingsmechanismen van de verschillende soorten microbiële biologische gewasbeschermingsmiddelen en de risico's ervan.

Snellere en goedkopere toelating
Jürgen Köhl (WUR) is de hoofdonderzoeker: "In beide publicaties bewijzen we wetenschappelijk dat biologische middelen op een andere manier beoordeeld zouden moeten worden dan chemische beschermingsmiddelen. Op dit moment is dat namelijk nog niet het geval. Daardoor blijft het aanbod van duurzame beschermingsmiddelen achter. Om daadwerkelijk stappen te kunnen maken naar een duurzame landbouw, moet de toelating van biologische middelen sneller en goedkoper worden."

Maar, de weg is nog lang, zo blijkt uit de afgelopen juni gepubliceerde tussenevaluatie van de duurzaamheidsnota 'Gezonde Groei, Duurzame Oogst' (voor de periode 2013-2023; ministerie van LNV). Geconcludeerd werd dat de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater onvoldoende is verbeterd en de biodiversiteit onder druk staat.

Milieuvriendelijk alternatief
Biologische gewasbeschermingsproducten moeten een milieuvriendelijk alternatief bieden voor chemische beschermingsmiddelen in de Europese land- en tuinbouw. Een omschakeling naar biologische bestrijding komt onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater en de biodiversiteit ten goede.

Lees de publicatie:

Jürgen Köhl, Kees Booij, Rogier Kolnaar and Willem J. Ravensberg: Ecological arguments to reconsider data requirements regarding the environmental fate of microbial biocontrol agents in the registration procedure in the European Union. BioControl (oktober 2019, Volume 64, Issue 5, pp 469–487).

Jürgen Köhl, Rogier Kolnaar and Willem J. Ravensberg: Mode of Action of Microbial Biological Control Agents Against Plant Diseases: Relevance Beyond Efficacy. Frontiers in Plant Science (19 juli 2019).
Dit onderzoek is uitgevoerd in het project 'Kennisopbouw en integratie ten behoeve van efficiënte ontwikkeling en toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen (PPS Green Deal)', gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Voor meer informatie: Jurgen Kohl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven