Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
expoSE- en expoDirekt-innovatieprijzen 2019:

Aardbeienplukrobot en recyclebare verpakkingen

In het kader van de beursopening reikte de 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e. V.' (VSSE) op 20 november de 'Best of 2019'-innovatieprijzen voor marktrelevante vernieuwingen uit in het beursgebouw van Karlsruhe. Van de 31 inzendingen ontvingen drie expoSE-innovaties en drie expoDirekt-noviteiten elk een innovatieprijs. "Het gebrek aan oogsthulpen is een belangrijk thema voor de groenten- en fruitteelt – en daarom zijn we blij dat we twee innovatieprijswinnaars hebben die door middel van hun machine-ontwikkeling de personeelsinzet reduceren. Ook de verpakkingsproducenten op de expoDirekt laten zien innovatief en duurzaam te zijn. Met drie zeer verschillende producten konden zij de jury overtuigen", zegt Simon Schumacher, VSSE-bestuurswoordvoerder en organisator van het beursduo.


Het ministerie van plattelandsontwikkeling en consumentenbescherming houdt zich intensief bezig met de groeicijfers in de asperge- en bessensector. Met een aardbeienareaal van circa 3.500 hectare - waarvan 68 hectare biologische teelt en 218 hectare bedekte teelt -  is Baden-Württemberg momenteel de nummer 2 van Duitsland. Hoewel de totale oogst dit jaar kleiner uitviel dan vorig jaar, is de opbrengst per hectare met circa 3% gestegen. 

Op circa één vierde van het totale groentenareaal in Baden-Württemberg worden asperges geteeld. De teelt vertoont nog steeds een opwaartse trend. "Dit jaar bedroeg de totale oogst 10.900 ton met een totaal areaal van circa 3.200 hectare. De komende jaren zal er echter vanaf vele nieuwe akkers geoogst kunnen worden, luidde het verder. Bovendien wordt er veel in folie geïnvesteerd, zodat de aspergeteelt ook op moeilijke grond mogelijk is.

De winnaars van de expoSE-innovatieprijzen 2019:
De Cutora rijenschoffelmachine van 4 Disc GmbH uit Dortmund is speciaal toegespitst op aardbeienbedrijven. Deze kan stro na de oogst c.q. voor de nieuwe bloeiperiode uitbrengen, het onkruid tussen de rijen verwijderen en ranken snijden. Het apparaat kan in de volle grond in standaardculturen en in damculturen met folie ingezet worden. Omschakelen duurt slechts enkele minuten.


Peter Soltau richtte het platform 'Bienen Helfen!' op als antwoord op de problematiek van de huidige landbouw. Het doel van het initiatief is om de mening van de consumenten om te zetten in daden. "We maken het de consumenten mogelijk om zelf een bijengebied te boeken en daarmee de landbouw direct te ondersteunen", aldus Soltau.


De autonome aardbeienplukrobot Rubion van Octinion Agriculture uit België wordt momenteel nog volop getest, benadrukt de heer Drees (l). "Desalniettemin wijzen de resultaten tot nu toe op een aanzienlijke verlaging van de teeltkosten."

De autonome aardbeienplukrobot Rubion van Octinion Agriculture uit België vindt zijn weg door de oogst en plukt bessen zonder daarbij teveel druk op de bessen uit te oefenen. Dankzij de ingebouwde kwaliteitsbewaking maakt het robotsysteem het sorteren, de uitgebreide bewaking van het oogstgoed en de precisielandbouw mogelijk. De robotarm pakt de bessen en legt ze met een lichte beweging in het mandje, waarbij in ieder mandje het geselecteerde gewicht komt. Het plukken kan op het optimale moment en ook tijdens de nacht plaatsvinden. 


De Cutora rijenschoffelmachine van 4 Disc GmbH uit Dortmund is speciaal toegespitst op aardbeienbedrijven.

Het concept van Bienenwelt GmbH uit Eicklingen 'Bienen Helfen!' ondersteunt telers om bloemenweides, die ook in een vruchtwisseling geïntegreerd kunnen worden, omzetgevend te verkopen. De website www.bienen-helfen.de  fungeert als virtuele marktplaats waarop aanbieder (coöpererende telers) en klanten elkaar kunnen vinden. De met Bienenwelt GmbH samenwerkende telers verplichten zich ertoe om areaal ter beschikking te stellen en dit volgens het coöperatieverdrag te beplanten. Voor de dienstverlening zoals het beschikbaar stellen en onderhouden van het portaal betalen de telers een bedrag per contractjaar aan Bienenwelt. De klanten kunnen de dienstverlening van het onderhouden van deze arealen of delen daarvan (minstens 25 m²) bij de teler naar keuze voor een kalenderjaar boeken tegen een prijs van  0,79 euro per m². Daarmee steunen ze bloemenweides.


De heer Birkhöfer van TÜTLE Apomore GmbH ontvangt de Innovation Award voor zijn verpakkingspapier uit bijenwas en graspapier. "Het CO2-aandeel van onze oplossing is één derde lager vergeleken bij gebruikelijke verpakkingen", benadrukt hij.

De winnaars van de expoDirekt-innovatieprijzen 2019:
De halftransparante, vochtresistente Greet groenten- en fruitzakken van de Oostenrijkse producent Messerle zijn voor 100 procent plantaardig en biologisch afbreekbaar, omdat het papier uitsluitend uit FSC-gecertificeerd papier bestaat en met mineraalolievrije kleurstof bedrukt wordt. Gekochte groenten en fruit blijven langer vers omdat de zakken "ademen" en levensmiddelecht gecertificeerd zijn, wat wil zeggen dat er geen migratie tussen verpakking en inhoud plaatsvindt.


De heer Messerle (l) ontvangt de innovatieprijs voor zijn Greet groenten- en fruitzakken. "Afzien van het gebruik van plastic is een uiterst actueel thema. Onze oplossing uit duurzaam FSC-papier heeft twee grote voordelen: ten eerste is hij semi-transparant en daarnaast tevens geschikt om bij het groen afval weg te gooien."

De Poolse producent SOFRUPAK brengt zijn nieuwe verpakkingen SoFruMiniPak EcoView uit golfkarton mee, waarvan de afzonderlijke afdekking een opening heeft die met een doorzichtige folie uit cellulose beplakt is. Deze folie heeft een certificaat voor het recycling evenals voor de compostering samen met papierafval. Daarvoor heeft SOFRUPAK als enige bedrijf in Europa een CCC (CelluloseCoatedCardboard) technologie ontwikkeld die golfkarton met de cellulosefolie op de rol verbindt. SoFruMiniPak EcoView verpakkingen zijn onder andere geschikt voor bessen, steenfruit, cherrytomaten en voldoen aan de EU-eisen voor ecologische verpakkingen.

Het duurzame BEE-PAPER wax van TÜTLE Apomore GmbH bestaat uit cellulose van hout en gras, voorzien van een laag natuurlijke bijenwas. De was zorgt voor een microklimaat dat helpt om versheid, vocht en smaak beter in de asperge te bewaren. Na het gebruik kan het samen met de aspergeschillen bij het groen afval.


Adam Sikorski van SoFruPak ontving de innovatieprijs voor zijn Eco View kartonnen schaaltjes voor bessen. "Precies een jaar geleden hebben we de eerste prototypes van deze productlijn hier in Karlsruhe gepresenteerd. Momenteel worden de schaaltjes reeds in Polen, Duitsland en Spanje ingezet", aldus de trotse directeur, die naar eigen zeggen "in de verpakking van morgen" gelooft. 

De jury:
De vakjury bestond uit de volgende deelnemers: Ute Heimann (hoofdredactrice van HOFDirekt), Markus Kirn (aardbeienteler ui Ingelheim), Isabelle Kokula (asperge-adviseur bij het Landratsamt Karlsruhe), Thomas Kühlwetter (hoofdredacteur van Spargel & ErdbeerProfi), Andreas Stamm (bestuurslid van de 'Vereinigung der hessischen Direktvermarkter e. V.') en Thomas Stauder (asperge- en aardbeienteler uit Mainz).

Meer informatie is te vinden op: www.vsse.de & www.expo-se.de  

Publicatiedatum: