Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toevoeging linalool aan verpakking verbetert smaak van druiven

Van de 23 mln ton druiven die wereldwijd jaarlijks worden geteeld, worden er ongeveer 3 mln ton geëxporteerd.

Voor de bewaring van druiven wordt voornamelijk gebruik gemaakt van SO2-technologieën om het fruit te behoeden voor bederf en verkleuring. Consumenten verwachten ready-to-eat druiven van goede kwaliteit en een uitstekende smaak. De meeste druivenrassen hebben echter een vrij neutrale smaak die afhangt van de combinatie van suikers en zuren. Dit wordt veroorzaakt door de beperkte aanwezigheid van vluchtige stoffen die zorgen voor de unieke aroma's. Wetenschappers van de ARO (Agricultural Research Organization) en het Volcani Center in Israël hebben daarom de mogelijkheid onderzocht om de smaak van druiven te verbeteren door het fruit te bewaren in een met monoterpenen verrijkte gewijzigde atmosfeer.  

De druiven werden ontsmet door ze in ethanol te dopen en verpakt in gesealde trays met plastic folies met verschillende perforaties. De optimale omstandigheden waren een micro-perforatie per verpakking van 250 gram die twee weken bij 5°C werd bewaard. Om de smaak van de druiven tijdens de bewaarperiode te verbeteren, werden druiven van de rassen Flame Seedless, Adominique, 4111 en Crimson Seedless bewaard in een omgeving met monoterpeen linalool of geraniol.

De voorkeur ging uit naar druiven na bewaring met linalool. (A) Adominique, (B) 4111. Het lichtgrijs geeft linalool-voeding aan en het lichtgrijs de druiven uit de controlegroep.

"Na twee weken bewaard te zijn met blootstelling aan linalool liep het gehalte in de druiven op naar respectievelijk 551,704 en 3273 μg/kg bij Adominique, 4111 en Crimson Seedless. Smaaktesten wezen uit dat Adominique en 4111 die bewaard waren met Linalool, verkozen werden boven druiven uit de controlegroep. De onderzoekers lichten dit toe: "De toepassing van monoterpenen door deze toe te voegen aan MA-verpakkingen heeft de smaak van de druiven veranderd. De monoterpenen zijn de druiven binnengedrongen en hier omgezet in diverse stoffen. Uit de proeven blijkt dat het mogelijk is om de smaak van druiven tijdens bewaring te verbeteren door gebruik te maken van monoterpenen."

 

Bron: Kamal Tyagi, Itay Maoz, Yakov Vinokur, Victor Rodov, Efraim Lewinsohn, Amnon Lichter, 'Enhancement of table grape flavor by postharvest application of monoterpenes in modified atmosphere', 2020, Postharvest Biology and Technology, Volume 159, 111018.

 

Publicatiedatum: