Bulgaarse biomarkt floreert

In de groeiende markt voor gezonde voeding staat Bulgarije er goed voor. In de afgelopen tien jaar is het aantal bio-telers gestegen van 311 in 2008 tot 6.660 eind 2018.

Volgens het Bulgaarse ministerie van landbouw is het bio-areaal de afgelopen zeven jaar verzesvoudigd. De teelt van bio-AGF zoals artisjokken, uien, wortelen, sla, bloemkool en broccoli, watermeloenen, meloenen, aardbeien en paddenstoelen groeit voortdurend (met de hoogste groei - 50% - geregistreerd in 2016). De bio-teelt van niet-traditionele producten zoals artisjokken en kiwi's (6,68 ha) geven de inspanningen van bio-telers aan om aan de vraag op de markt te voldoen en het aanbod te diversifiëren.

Ook groeit het areaal voor bio-voedergewassen als gevolg van de toegenomen belangstelling van bedrijven voor de bio-veeteelt.

Afgezien van de feiten en cijfers is bio-teelt een filosofie en van belang voor veel telers. Voor hen zal duurzame landbouw leiden tot het behoud van een betere gezondheid voor de eindgebruiker. Bio-teelt zal ook de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren, de natuurlijke hulpbronnen - water, bodem en lucht - in stand houden en niet in de laatste plaats de biodiversiteit bevorderen en bijen beschermen die enorm te lijden hebben onder het wijdverbreide gebruik van conventionele gewasbeschermingsmiddelen. 

Bron: emerging-europe.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven