Zuid-Afrikaanse citrussector genereert meer dan miljard euro ondanks moeilijk jaar

De Zuid-Afrikaanse citrussector heeft dit jaar 126 mln dozen citrus naar talloze landen over de hele wereld geëxporteerd en behoudt hiermee haar tweede plaats als grootste citrusexporteur ter wereld. Ondanks uitdagingen waarop telers geen vat hadden, zoals de droogte en vertragingen in havens, heeft export van de sector zo'n €1,2 mld gegeneerd. Hoewel de totale oogst lager was dan de recordoogst van vorig seizoen (136 mln dozen) is de productie nog altijd zeer groot en is de sector een waardevolle bron van zowel inkomsten als werkgelegenheid in Zuid-Afrika. 

Sommige telers in de noordelijke teeltgebieden zijn hard geraakt door de droge omstandigheden en de oogst is hier dan ook kleiner. Gelukkig vindt de teelt over heel Zuid-Afrika plaats waardoor de totale daling binnen de perken is gebleven. Terwijl sinaasappelen en grapefruit het moeilijk hadden, overtroffen de aantallen easypeelers en citroenen die van vorig jaar. Sommige regio's zagen de opbrengsten dalen en andere zagen ze juist toenemen wat elkaar compenseert. 

De langdurige staking in de containerterminal van Port Elizabeth en de aanhoudende problemen met de infrastructuur, het personeel en de logistiek in Zuid-Afrikaanse havens is een ware nachtmerrie voor AGF-exporteurs gebleken. De Citrus Growers' Association is in gesprek met minister Pravin Gordhan om deze problemen op te lossen. Gordhan heeft onlangs een bezoek aan de haven van Durban gebracht om met exporteurs te praten over een constructieve oplossing voor het probleem. 

De citrussector exporteert naar meer dan 100 landen over de hele wereld en biedt werk aan 120.000 mensen. Met de steun van de regering om de markttoegang te verruimen en de haveninfrastructuur te verbeteren, zal de sector zeker bij kunnen dragen aan het opschalen van de agrarische export waar Tito Mboweni, minister van Financiën, naar streeft in zijn landelijke economische strategie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.