Lidl investeert €11,7mln in hogere uurlonen

Walmart opent 500 nieuw winkels in China
De Amerikaanse retailer Walmart is in de komende vijf tot zeven jaar van plan om 500 nieuwe vestigingen in China te openen. Door de nieuwe uitbreidingen zal het netwerk van Walmart nagenoeg verdubbelen. De timing van de plannen van Walmart is nagenoeg perfect. Naar verwachting zal de Chinese supermarktsector zich in 2023 namelijk hebben ontpopt als de grootste supermarktsector ter wereld. Op dit moment is er in China echter sprake van een trager wordende economie. De reden hiervoor is onder andere de handelsoorlog met de VS. Ondanks het handelsconflict is Walmart nog steeds populair onder Chinese consumenten. In het afgelopen kwartaal nam de omzet van Walmart in China jaar op jaar met 6,3% toe. De wereldwijde omzetgroei van Walmart stond in deze periode op slechts 2,5%.
Bron: insideretail.asia

VK: Sainsbury’s verhoogt prijzen van herbruikbare tassen
Sainsbury's gaat de prijzen van zijn herbruikbare boodschappentassen verhogen van 10p naar 20p (van €0,12 naar €0,23). Over het algemeen wil de supermarktketen dat consumenten meer gebruik maken van herbruikbare tassen, zodat het plastic-verbruik kan worden teruggedrongen. Op dit moment worden de hogere prijzen gehanteerd in een testfase om de reacties van de consument te peilen. Volgens Sainsbury's wordt de winst die met de tassen wordt gemaakt gedoneerd aan goede doelen.
Bron: esmmagazine.com

Waitrose & Partners gaat exporteren naar Jordanië
Waitrose & Partners exporteert sinds 23 november voor het eerst naar Jordanië. De Britse retailgroep heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de supermarktketen Cozmo, dat in Amman, de hoofdstad van Jordanië, vijf supermarkten in beheer heeft. Cozmo opende zijn eerste supermarkt in 2003. Sindsdien is de retailer opgeklommen tot de positie van belangrijkste supermarktketen in Amman. Cozmo maakt gebruik van een assortiment dat zowel uit lokale producten als importproducten bestaat. Waitrose & Partners is vooralsnog de enige Britse keten waar Cozmo mee werkt. De huismerken, die naar Jordanië worden geëxporteerd, zijn Waitrose en Waitrose Duchy Organic. Ook worden biologische producten naar Jordanië gestuurd.
Bron: waitrose.pressarea.com

Kroatië: Studenac gaat Sonik overnemen
De Kroatische supermarktketen Studenac heeft een overeenkomst getekend voor de gehele overname van de lokale retailer Sonik. Sonik is zowel actief als supermarktketen als in de vorm van een groothandelaar. Het werkterrein van Sonik ligt voornamelijk in het district Zadar. Het bedrijf heeft hier leveringsovereenkomsten gesloten voor groenten en fruit van lokale teeltbedrijven. De overname door Studenac is nog niet goedgekeurd door de Kroatische mededingingsautoriteit. Ook moeten nog een aantal voorwaarden voor de overname worden afgesproken tussen beide partijen.
Bron: esmmagazine.com

Spanje: El Corte Inglés meldt resultaten over afgelopen halfjaar
El Corte Inglés had in zijn eerste halfjaar een toename in omzet van 1,3%. De activiteiten van het bedrijf zijn verdeeld over retail, reizen, mode, verzekeringen, technologie en sinds kort ook vastgoed. De retailafdeling zag in de afgelopen periode zijn omzet met jaar op jaar 1% toenemen tot €6,0mld. Met name de categorie van levensmiddelen zorgde binnen het supermarktsegment voor meer omzet. De reisafdeling had een toename in omzet van 2,6%. Volgens El Corte Inglés kwam de groei bij het reissegment door de positieve ontwikkelingen binnen de vakantiesector en de manier waarop de economie van Latijns-Amerika zich ontwikkeld. Het verzekeringensegment had een toename in omzet van 8,8% en het techsegment een groei van 7,1%. 
Bron: retailanalysis.igd.com

België: Albert Heijn verliest marktaandeel aan Jumbo
Jumbo, dat sinds kort een vestiging heeft geopend in het Belgische Rijkevorsel, kan mogelijk met 2020 een lokaal marktaandeel behalen van 21,5%. De komst van Jumbo in de Belgische sector is volgens analisten van Shopperware met name in het nadeel van Albert Heijn, Aldi en Lidl. Er wonen bijna 15.000 mensen in het marktgebied van Rijkevorsel, die samen goed zijn voor een omzet binnen de lokale sector van €48mln. Tot een paar dagen terug werd deze omzet verdeeld over vijf supermarkten, namelijk die van Albert Heijn, Delhaize, Carrefour, Lidl en Aldi. Volgens Dirk Vanderveken van Shopperware zou deze situatie door de komst van Jumbo compleet kunnen veranderen. Vanderveken verwacht dat Albert Heijn, nu nog de huidige lokale marktleider, de grootste verliezer zal worden.
Bron: retaildetail.eu

VK: Lidl investeert £10mln in hogere uurlonen
Lidl is van plan om meer dan £10mln (€11,7mln) investeren in zijn 19.000 werknemers. Het geld wordt gebruikt om de uurlonen te verhogen. Beginnende werknemers buiten Londen krijgen een loonsverhoging van £9 naar £9,30 (van €10,52 naar €10,87) per uur. Beginnende werknemers binnen Londen krijgen een loonsverhoging van £10,55 naar £10,75 (van €12,34 naar 12,57) per uur. Afhankelijk van waar ze wonen en hoe lang ze al bij Lidl in dienst zijn, kunnen werknemers tot £11,70 (€13,68) per uur verdienen. De loonsverhogingen hebben betrekking op 80% van het Britse werkleger van Lidl. De nieuwe lonen worden per maart 2020 gehanteerd, wat samenvalt met het begin van het nieuwe fiscale jaar.
Bron: retailgazette.co.uk

VS: Jet.com stopt met bezorgen van versproducten in New York City
Walmart stopt in New York City met het bezorgen van versproducten via de dochteronderneming en thuisbezorgdienst Jet.com. Jet.com maakte slechts een jaar geleden zijn debuut in de stad. Enige uitstaande bestellingen van klanten zullen nog worden bezorgd, waarna de bezorging van versproducten wordt gestaakt. Daarmee gepaard gaat het sluiten van een logistieke faciliteit in de Bronx van 18.580 vierkante meter en het ontslag van zo'n 200 tot 300 werknemers. Jet.com blijft in deze stadsregio wel doorgaan met het bezorgen van andere producten. Jet.com heeft in New York te maken gehad met talloze problemen in de bedrijfsvoering. Aanvankelijk werden prijzen gebruikt die lager zaten dan die van concurrenten. Deze prijzen moesten echter al snel worden verhoogd, om te kunnen compenseren voor de hoge logistieke kosten. Ook vertrokken directieleden bij het bedrijf en had Jet.com moeite om dagelijkse producten zoals verse groenten en fruit op voorraad te houden.
Bron: grocerydive.com

Canadese supermarkten kregen meer omzet in september
Volgens Statistics Canada daalde de omzet van de gehele Canadese retailsector met 0,1% tot CA$51,6mld (€35,2mld). De afname kwam vooral doordat autodealers en tankstations met -1% minder omzet genereerden. Het resultaat kwam overeen met de prognoses van economen van onder andere het marktonderzoeksbureau Refinitiv. Als de tankstations en het autosegment buiten beschouwing zouden worden gelaten, zou de retailomzet in deze periode met 0,7% zijn gestegen.
Bron: canadiangrocer.com

VS: Northgate González Market opent winkel met huisartspost
Northgate González Market heeft onlangs een nieuwe vestiging geopend in Riverside, Californië. De op de latino gemeenschap gerichte supermarktketen heeft de nieuwe vestiging voorzien van een huisartspost onder de naam Clinica Bienestar. Ook heeft de vestiging een eigen buurtcentrum, die gebruikt kan worden door non-profit-organisaties. Bron: progressivegrocer.com

VS: Meijer start met app tegen voedselverspilling
Meijer is begonnen met een testfase voor de app Flashfood. Flashfood moet helpen om voedselverspilling tegen te gaan, door via de app consumenten via de app producten te laten kopen, waarvan bijna de houdbaarheidsdatum is verstreken. Op deze manier kan Meijer voorkomen dat levensmiddelen van goede kwaliteit nodeloos moeten worden weggegooid. De app wordt nu gebruikt bij vier winkels in het centrum van Detroit. De kortingen die via Flashfood worden gegeven kunnen oplopen tot 50% van de normale prijs. Producten die via de app verkrijgbaar zijn, zijn onder andere vlees, groenten, fruit, brood en delicatessen. De app verzorgt ook direct de betaling van de producten die door de consument worden uitgekozen.
Bron: supermarketnews.com

VS: Walmart herziet versafdelingen 
Walmart gaat in zijn Amerikaanse vestigingen de versafdelingen vernieuwen. De afdelingen krijgen bredere gangpaden, beter zichtbare schappen voor groente en fruit en een speciale sectie op de afdeling die geheel is gereserveerd voor biologische producten. Het plan om de versafdelingen te verbeteren heet "Produce 2.0" en moet met het einde van januari 2020 zijn uitgevoerd bij 800 Supercenters. Met het einde van de volgende zomer moet Produce 2.0 zijn doorgevoerd bij ongeveer 3.000 winkels, waaronder kleinere winkels onder het Neighbourhood Markets-format. Eerder had Walmart al verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot de kwaliteit en de diversiteit van het versassortiment. De versafdeling speelt voor veel supermarktketens een cruciale rol in de bedrijfsvoering. De kwaliteit van het verse groente en fruit kan een supermarkt maken of kraken. Het is de meest lucratieve categorie van versproducten na de categorie voor vlees. Volgens informatie van marktonderzoeksbureau Nielsen geven consumenten die groenten en fruit in slaan tijdens hun bezoek aan de supermarkt gemiddeld 55% meer uit. Walmart's grootste concurrent, Amazon, maakt steeds meer werk van de afzet van AGF. Via Amazon Prime worden groente en fruit aan huis geleverd, zonder dat er extra bezorgkosten worden berekend. Nu werd lange tijd het versaanbod van Walmart gezien als iets van hooguit middelmatige kwaliteit. "We weten dat we de verwachtingen van onze klanten niet tegemoet kwamen wat betreft de kwaliteit. Sinds een aantal jaar geleden zijn we daarom begonnen om hieraan te werken", aldus onderdirecteur Charles Redfield. "Nu we over de kwaliteit tevreden kunnen zijn, is het tijd dat we kijken naar de vormgeving en layout van de versafdelingen.”
Bron: bnnbloomberg.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.