Ton de Leeuw, AGF Fresh:

"Teelt zoete aardappelen in Marokko staat nog in kinderschoenen maar heeft veel perspectief"

Tholen - Zoete aardappelen zijn in enkele jaren een hot item geworden op de Europese markt. De Verenigde Staten, Spanje, Egypte en ook op de binnenlandse markt proberen veel teeltbedrijven een graantje mee te pikken van dit populaire product. Marokko is een land waar deze zoete aardappelteelt nog vooral een lokale aangelegenheid is, maar daar probeert Ton de Leeuw van AGF Fresh nu verandering in te brengen. De eerste grote proef met 12.500 planten in de regio Agadir is succesvol verlopen en de Nederlander staat nu voor opschaling van de Marokkaanse teelt.


Ton de Leeuw

"In Marokko worden zoete aardappelen maar heel kleinschalig geteeld voor de lokale markt, maar het land biedt wel een enorme potentie. We telen de bekende oranjevlezige Noord-Amerikaanse rassen en die gedijen prima in de Marokkaanse grond. Het voordeel is dat men gewend is te irrigeren, dus men is niet afhankelijk van regenval. Daarnaast zijn medewerkers voor deze arbeidsintensieve teelt relatief goedkoop. Transport naar Nederland is gewoon met vrachtwagens mogelijk. Dat heeft ook zo zijn voordelen", vertelt Ton.

"Maar het is niet allemaal goud wat er blinkt", vervolgt de Nederlander, die de afgelopen maanden hoofdzakelijk vanuit Marokko aan het werk was. "Het is gewoon een uitdaging om in Marokko wat nieuws op te starten. Gelukkig heb ik een goede adviseur gevonden want om met de andere partijen in zee te gaan, is kennis van de lokale markt wel erg belangrijk. Je moet zo ongelofelijk veel uitzoeken. Gelukkig hebben we de teelt nu goed op de rit."

"Dankzij samenwerking met een Marokkaanse coöperatie hebben we vanaf mei volgend jaar maandelijks zo'n 5 hectare zoete aardappelen tot onze beschikking. Het voordeel is namelijk dat je in Marokko zeker negen maanden per jaar kunt planten. Alleen in de wintermaanden is de teelt wat lastiger, maar ook dan kun je zolang het vorstvrij blijft, gewoon product blijven oogsten. Het land heeft een ideale ligging, gezien de breedtegraad en dag- en nachtlengte voor de teelt van zoete aardappelen", vertelt Ton.


Het project trok al belangstelling van de Marokkaanse tv

De eerste proef bestond uit 12.500 planten, die gemiddeld 1,6 kilo product per plant gaven. De komende jaren wil Ton uitgroeien naar 40.000 planten per hectare. "De potentie is er. Met de afzet wil ik me allereerst richten op de Nederlandse importeurs en die tonen al veel belangstelling. De eerste container is vlot verkocht. Prijstechnisch zitten we met de Marokkaanse zoete aardappelen in lijn met het Egyptische product. Wel hebben we de afgelopen tijd forse investeringen gedaan. Als partijen interesse hebben om mede te investeren en gegarandeerd te zijn van kwalitatief hoogwaardig Marokkaans product, dan liggen hier zeker mogelijkheden!"

Voor meer informatie:
Ton de Leeuw
AGF Fresh
Mob: 06-53707086
info@agf-fresh.nl
www.agf-fresh.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven