Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Supermarktomzet groeit met 4,7% in 2020"

Voor 2020 rekent onderzoeksbureau IRI op een groei van de supermarktomzet van 4,7%. Dit groeicijfer is opgebouwd uit ‘basisgroei’ (+2,5%), groei dankzij de extra week in 2020 (+2%) en ‘EK-groei’ (0,2%), mits het Nederlands elftal een succesvolle EK doormaakt.

Hiermee komt de verwachte groei van 2020 iets hoger uit dan de huidige marktgroei van 4,3% (t/m week 45 2019). Het huidige groeicijfer wordt mede gedreven door de btw-verhoging begin dit jaar, die in 2020 geen invloed meer zal hebben op het groeipercentage. Deze verwachting is gebaseerd op basis van de langetermijnontwikkeling van de supermarktomzet en het Bruto Binnenlands Product.

Extra week in 2020
Een andere belangrijke drijver van de groei is de 53e week die 2020 bevat. De supermarktomzet wordt geregistreerd op weekbasis. Volgens de internationale standaard is de eerste week van een jaar de week die vier of meer dagen van dat kalenderjaar bevat. Aangezien 1 januari 2021 op een vrijdag valt, wordt die week nog in zijn geheel bij 2020 geteld. Dit betekent dat het jaar 2020 twee keer 31 december bevat. Vanuit het verleden is bekend dat deze extra week inclusief feestdagen ongeveer 2,0 tot 2,1% extra groei brengt.

EK-groei 
Tot slot verwacht IRI een groei in vooral bier, frisdrank en snacks sinds Nederland zich definitief heeft gekwalificeerd voor het EK 2020. Ook spaaracties van supermarkten in de EK-periode zullen voor extra omzet gaan zorgen. Mits een goed resultaat voor het Nederlandse elftal, wordt een omzetplus van zestig tot zeventig miljoen euro verwacht, wat zich vertaalt in een extra marktgroei van 0,2%.

Voor meer informatie:
IRI
Wielkamp 3a
5301 DB Zaltbommel
T: 0418 570 800 

Publicatiedatum: