Noren eten minder groenten en fruit: trieste cijfers

Het jaarlijkse onderzoeksrapport naar voeding en voedselvoorziening van Helsedirektoratet ( Noorse gezondheidsinstantie) wijst uit dat Noren minder groenten en fruit eten dan voorheen. Dat moet veranderen, zeggen voedingsdeskundigen.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid fruit per persoon per jaar met 2,1 kilo is gedaald in de periode van 2017 tot 2018. Gemiddeld werd er 86,6 kilo fruit gegeten in de loop van 2018.

De hoeveelheid groenten daalde met 1,7 kilo per persoon: van 79,6 kilo in 2017 naar 77,9 kilo in 2018.

Cathrine Borchsenius, klinisch voedingsdeskundige bij Bramat: “Dit vind ik trieste cijfers. In de jaren dat ik als voedingsdeskundige werk, heb ik gezien dat mensen steeds meer met hun voeding en gezondheid bezig zijn. Maar ook dat mensen steeds meer gefocust zijn op wat ze niet moeten eten. Velen gaan daardoor meer gespannen met eten om en hebben last van een slecht geweten als ze niet zo gezond en goed eten als ze vinden.”

Meer groenten en fruit eten
Jøran Hjelmesæth, hoofd nationale raad voor voeding en manager morbide obesitas bij een ziekenhuis in Vestfold: “We zien dat het eten van groenten en fruit is afgenomen, dus we hebben nog een lange weg te gaan.” In 2008 at iedere Noor gemiddeld nog 93 kilo aan fruit per jaar.

Ook minder suiker, vlees en vis
Naast minder groenten en fruit, aten Noren in 2018 ook minder suiker, vlees en vis. De hoeveelheid suiker is met 1,7 kilo per persoon gedaald. Verder is de hoeveelheid vlees met 1,6 kilo en de hoeveelheid vis met 0,7 kilo per persoon gedaald. Terwijl Helsedirektoratet de daling in suiker en vlees als positief bestempelt, wordt wel aangeraden om naast meer groenten en fruit ook meer vis te eten.

Aardappel comeback
Een opvallend gegeven is dat het eten van aardappelen met zo’n vier procent is toegenomen.

Hjelmesæth: “Ik vind de slechte reputatie van de aardappel onverdiend. Velen menen dat de eigenschappen van de aardappel beperkt zijn. Aardappels hebben een laag energiegehalte, maar ze bevatten veel goede vitaminen en mineralen.”

Bron: tv2.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven