Flink minder Sibarina clementines dit seizoen

In 1999 werd het merk Sibarina opgericht door de coöperatie Agrusib, dat is gespecialiseerd in de teelt en afzet van clementines. Het doel van de coöperatie was om het citrus rondom de Piana di Sibari in de regio Calabrië te oogsten en twintig jaar later is Agrusib zowel in Italië als in het buitenland bekend om zijn clementines en sinaasappelen. Inmiddels maakt de coöperatie deel uit van telersorganisatie O.P. Natura.

"De clementines worden alleen geoogst wanneer ze specifieke kwalitatieve kenmerken bereiken. De brixniveaus zijn bijvoorbeeld nooit lager dan 12", legt voorzitter Domenico Oriolo uit.

"We hadden dit jaar rekening gehouden met een daling wat betreft de hoeveelheden van 30-40%, maar de werkelijke daling was zelfs nog lager. De prijzen zijn op dit moment redelijk vanwege de lagere opbrengsten, maar we hebben te maken gehad met een vertraagde oogst. Door de hoge temperaturen kreeg het citrus niet voldoende koude uren om een goede kleur te ontwikkelen. Inmiddels is dit gestabiliseerd", zegt hij.

"We hebben het risico genomen om ons 20-jarig jubileum niet te vieren gezien het feit dat onze faciliteit op 15 juni 2019 werd verwoest door brand. De vastberadenheid die ons kenmerkt, heeft ons er echter toe gebracht de efficiëntie aan te tonen waarmee we altijd hebben gewerkt: in iets meer dan drie maanden hebben we onze faciliteit, die nu groter is, herbouwd en uitgerust met de nodige machines."

"In deze twintig jaar is de Calabrese citrusteelt en de Italiaanse in het algemeen aanzienlijk gedifferentieerd. We hebben veel rassen zodat we een bredere rijping en afzetkalender kunnen hebben. In de komende jaren, denk ik, dat de gewone clementines, die terrein hebben verloren ten gunste van deze vroege en late innovatieve rassen in populariteit zullen toenemen. Daarom zou er een economische herbeoordeling van dit citrus moeten plaatsvinden", benadrukt Oriolo.

De voorzitter benadrukte dat Italië niet kan voldoen aan de binnenlandse vraag, die op zijn beurt botst met de devaluatie en waardevermindering van binnenlands citrus dat de afgelopen jaren is geïmporteerd. "Op commercieel niveau zien we het gebrek aan aggregatie, wat gevolgen heeft voor de uiteindelijke prijzen. Bovendien zijn we daarmee voorstander van buitenlandse concurrentie, vooral uit Spanje en Noord-Afrika."

Volgens Oriolo maakt slechts 20% van de telers deel uit van een organisatie in de Sibari-vlakte. "Veel kleine telers die alleen opereren zijn niet in staat om de markt te trotseren."

50% van het citrus van Agrusib is voor het buitenland bestemd. "In Oost-Europa is Oekraïne een grote afnemer van onze clementines, evenals Polen. Aanvankelijk was de handel meer op kleinere maten gebaseerd, maar inmiddels zijn ook in die landen hogere kwaliteitseisen vanwege meer economische ontwikkeling. Een andere markt is de Franse en dan vooral Parijs. Bovendien zijn we sinds vorig jaar zakelijke contacten aangegaan met enkele Duitse operatoren, maar vanwege de beperkte opbrengst kunnen we nog hier nog niet voldoende citrus naartoe exporteren ".

Wat dit seizoen opmerkelijk is wat betreft de clementines is het afwijkende verzoek van landen die doorgaans Spaans citrus inkopen. "Vanwege de lagere hoeveelheden die ook in Spanje zijn geregistreerd, vragen landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken ons om citrus. Ze geven meestal de voorkeur aan Spaanse benodigdheden vanwege hun kwaliteit en uniformiteit", concludeert Oriolo.

Voor meer informatie:
Domenico Oriolo - presidente 
Soc. Coop. Agrusib a.r.l.
C.da Cafasi
87011 Cassano Allo Ionio (CS)
Web: www.sibarina.it 

OP NATURA Soc. Coop. Agricola
via Pietro Mancini, 11
89024 Polistena (RC) 
Tel.: +39 0966 930031
Fax: +39 0966 937890
Email: info@opnatura.com
Web: www.opnatura.com

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.