Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rik Tanghe, RTL Patat

“Tot Kerst verwacht ik geen spectaculair stijgende aardappelprijzen”

Tholen – “De aardappelopbrengst is dit jaar beter dan we hadden verwacht. Hoewel er tussen de verschillende streken en gronden vrij grote verschillen zitten, is de opbrengst zeker niet slecht”, vertelt Rik Tanghe van RTL Patat. “Het rooien is in België bijna gedaan, enkel in de kuststreek en rond Calais in Frankrijk is de situatie vrij kritisch.”

Over de kwaliteit van de aardappelen is Tanghe zeer tevreden, enkel hoort hij hier en daar van wat bewaarproblemen met Challenger. “Een groot deel van Challenger heeft helemaal geen problemen, maar de Challenger die té nat gerooid zijn en waar weinig luchtkoeling onder zit kan rekenen op problemen. Daarom is er momenteel best wat aanbod van Challenger. Ook Fontane heeft het dit jaar minder goed gedaan, vooral in Wallonië, maar de kwaliteit van de aardappelen is toch een stuk beter dan we vooropgesteld hadden.”

“De aardappelprijzen liggen op de €12,50 en dat is vrij normaal voor de tijd van het jaar. Toch zien we al best wat aanbod op de markt, omdat er al wat partijen zijn die willen verkopen. Export loopt, maar nog niet zo heel hard. Men vraagt vooral naar grove, blanke aardappelen. De fijne aardappelen die niet zo mooi van kleur zijn gaan het toch wel lastig krijgen”, aldus Rik.

“Het is moeilijk om voorspellingen te doen voor het komend seizoen, maar zoals het er nu naar uitziet verwacht ik geen stijgende markt op korte termijn. Zeker voor de jaarwisseling en Kerst verwacht ik niet dat de aardappelprijzen omhooggaan. Na Nieuwjaar denk ik wel dat de export wat meer op gang gaat komen, maar voorlopig zal er weinig veranderen”, besluit Rik.

Voor meer informatie:
Rik Tanghe
RTL Patat
Rekkemstraat 123
8930 Menen (Lauwe)
+32(0) 56 411 989
rik@rtlpatat.be   
www.rtlpatat.be