Spaanse teler spreekt zich uit:

"Spaanse tomatenprijzen weerspiegelen areaalafname niet"

Het tomatenareaal in de Spaanse provincie Almería is ook dit jaar weer gedaald. De vermeerderingsbedrijven hebben het over een daling met zo’n 10 tot 20%. De stijging van de productiekosten in de tomatenteelt, de groeiende concurrentie vanuit andere landen en de verspreiding van nieuwe plagen zoals Tuta absoluta in de lente zorgen voor dalende opbrengsten en winsten. De tomaat heeft het daarom de afgelopen 5 jaar in de kassen van Almería in de lente moeten afleggen tegen andere groenten met lagere arbeidskosten en stabielere prijzen zoals courgettes, paprika’s of watermeloenen.

Resultado de imagen de tomates almeria"

"Je zou denken dat een lagere tomatenproductie de prijzen zou doen stijgen. Het tegendeel is echter waar: we moeten al het hele najaar opboksen tegen lage prijzen die helemaal niet evenredig zijn met de beschikbare productie," zo vertelt een teler uit Almería.

"Vrijwel alle groenten gaan de deur uit tegen belachelijke prijzen sinds het begin van het seizoen, wat deze week heeft geleid tot een ongeziene staking in de sector waaraan bijna iedereen heeft deelgenomen", voegt hij eraan toe.

Het lijkt erop dat de ruimte gecreëerd door de verminderde productie in Almería opgevuld wordt door tomaten van andere landen. "De Europese markten zijn verzadigd met belichte tomaten uit Nederland, product uit Polen en Frankrijk en grote hoeveelheden ronde tomaat uit Marokko, dat zijn productie elk jaar opdrijft."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.