Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recordaantal cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Aboutaleb pleit voor soepele privacyregels in strijd tegen drugshandel

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil af van de privacyregels die de strijd tegen drugscriminaliteit belemmeren. Dit schrijft hij in een brief aan de ministers Ferd Grapperhaus en Stef Blok. De privacyregels zorgen volgens Aboutaleb voor te veel obstakels op het gebied van privacy, waardoor douane en politie hun werk rondom drugscriminaliteit niet voldoende kunnen uitvoeren. Daarnaast belemmeren de privacyregels ook de uitwisseling van relevantie informatie tussen opsporingsdiensten en overheden, aldus de burgemeester. 


Ahmed Aboutaleb

Dat er iets moet veranderen, is duidelijk. In de haven van Rotterdam is er dit jaar nu al een recordaantal van 28.500 kilo cocaïne onderschept, zo meldt de NOS. Vorig jaar was dit 19.000 kilo, en dan is 2019 nog niet eens afgelopen. De politie schat dat deze hoeveelheid slechts tien procent is van de daadwerkelijke hoeveelheid cocaïne die via de haven Rotterdam binnenkomt. In de strijd tegen deze illegale drugshandel en -smokkel wil Aboutaleb nu flinke stappen nemen door "belemmeringen op het gebied van regelgeving" op te heffen. Dit gaat bijvoorbeeld om privacywetgeving die criminelen beschermt of hen in staat stelt om in privévertrekken (zoals de slaapplek van vrachtwagens) drugs te verstoppen. Bij controles mogen deze ruimtes nu niet doorzocht worden. 

Rotterdamse drieluik
Met zijn voorgestelde drugsaanpak, ofwel ‘het Rotterdamse drieluik’, richt Aboutaleb zich op drie concrete maatregelen: 1) Overzeese maatregelen, zoals informatie-uitwisseling tussen landen en tussen andere Europese havens.  2)  Belemmerende regels moeten plaatselijk kunnen worden opgeheven. 3) Er moeten meer agenten en douaniers voor de Rotterdamse haven komen.

De Rotterdamse burgemeester zal binnenkort een bijeenkomst houden waarbij politie, douane en andere betrokken instanties samen zullen praten over de aanpak van de drugscriminaliteit. De ministers zijn hiervoor ook uitgenodigd. 

Publicatiedatum: