Druk op exportprijzen van Chinese diepgevroren groenten

De prijzen van diepgevroren groente zijn in de afgelopen jaren gestegen. Chinese exporteurs van deze AGF-categorie hebben hierdoor aan concurrerend vermogen op de wereldmarkt in moeten leveren. De sector voor diepgevroren groente in het algemeen staat nu voor een groot aantal nieuwe uitdagingen. Miya van Qingdao Sunnywell licht de staat van de huidige Chinese export van diepgevroren groente toe.

“Duitsland, Nederland en een aantal landen in Oost-Europa zijn onze belangrijkste buitenlandse markten. Dankzij vaste afzetkanalen hebben we in de afgelopen jaren een stabiele export van ongeveer 2.000 tot 3.000 ton per jaar. Over het algemeen is de toegevoegde waarde van Chinese diepgevroren groenten lager. In concurrentie met vergelijkbare producten uit andere exporterende landen wordt de prijs daarom gebruikt als een voordeel op de concurrentie", zegt Miya.

“Op dit moment is de grootste uitdaging waar Chinese exporteurs van diepgevroren groente mee te maken hebben het feit dat de prijzen bij telers steeds hoger worden. Objectief gezien is er geen sprake van schommelingen in de kosten van de teelt. De extra kosten komen voornamelijk door stijgende prijzen voor milieucertificaten, arbeidskosten en andere heffingen. Op dit moment zijn Chinese diepgevroren groenten duurder dan vergelijkbare producten uit Egypte of India. Daarnaast hebben veel bedrijven in Polen, een van de grootste concurrenten van de Chinese landbouwsector, een groot aantal lokale klanten geworven. Deze lokale klanten hoeven pas te betalen als de bestelde volumes binnen zijn gekomen.”

“Buitenlandse importeurs hebben over het algemeen geen positief beeld van Chinese diepgevroren groente. Ze denken dat de kwaliteit niet kan worden gegarandeerd en dat de technologie die gebruikt wordt significant moet worden verbeterd. Dit beeld van onze groenten is echter achterhaald. In de afgelopen jaren hebben Chinese AGF-bedrijven niet alleen hun teeltmethodes fors verbeterd, maar hebben ook significante investeringen plaatsgevonden op het gebied van technologie. Chinese diepgevroren groente staan nu juist kwalitatief gezien ijzersterk", aldus Miya.

Sunnywell is als handelsbedrijf gespecialiseerd in diepgevroren groenten. Het bedrijf is gevestigd in Qingdao in de Chinese provincie Shandong. Verspreid over Shandong bevinden zich verschillende faciliteiten die als partner bij Sunnywell zijn aangesloten. Sunnywell levert voornamelijk bloemkool, zachtfruit, broccoli en bonen.

 

Voor meer informatie: 

Contact: Miya Ma
QINGDAO SUNNYWELL IMP & EXP
Telefoon: +86 53285790136
E-mail: miyama@sunnywellfoods.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven