snel populairder in de Bodensee regio

"Perenmarkt belooft goede uitgangspositie voor Xenia"

De hardfruitbranche in de Duitse regio Bodensee heeft dit jaar opnieuw een gestegen hoeveelheid Xenia-peren geoogst. Aan de hand van de perenvoorraden per 1 november die door de telersorganisaties aan de AMI gemeld zijn, maken de Xenia-peren circa één derde van de totale voorraad van 6.700 ton uit. In de regio Bodensee oogstte men circa 1.000 ton meer dan vorig jaar. De actuele perenmarkt belooft een optimale uitgangspositie voor het populaire clubras Xenia, zegt dr. Egon Treyer - directeur van de 'Marktgemeinschaft Bodenseeobst eG' - in een gesprek met Freshplaza.


Links: Xenia-peren aan de boom; rechts: verpakte peren vlak voor het labelen.

Op 17 september – ongeveer een week eerder dan vorig jaar – werden de eerste Xenia-peren aan de Bodensee in de boomgaarden geplukt. Binnen circa twee weken werd de oogst voltrokken, waarna de eerste peren in de eerste week van oktober uitgeleverd werden. In totaal werden er dit jaar in de regio Bodensee 2.500 ton Xenia-peren geoogst - bij een totale perenoogst in het gebied van circa 4.000 ton. "Dat is inmiddels een flinke oogst in dit gebied maar ook in Duitsland, want in 2018 konden we maar ongeveer 1.400 ton Xenia-peren oogsten.“ (Freshplaza)


Josef Spanagel GmbH in gesprek in de productiehal van OGM

Uitstekende opslagkwaliteit
Ook de kwaliteit van de oogst van dit jaar is uitstekend, luidt het verder. Er is - vanwege het weersverloop sinds de bloeiperiode - over het algemeen nauwelijks sprake van overmatige groottes bij het hardfruit. Dat betekent dat de gangbare Xenia-maten tussen de 65-90 mm rijkelijk voorhanden zijn, aldus Egon. "We gaan ook uit van een betere packout situatie vergeleken bij hittejaar 2018 en vorstjaar 2017. Het in bewaring leggen, sorteren en verpakken van de producten uit de regio Bodensee neemt Obstgroßmarkt Eriskirch, Josef Spanagel op zich. De distributie verloopt uitsluitend via de 'Obst vom Bodensee' verkoopmaatschappij. In de voorgaande jaren was het helaas zo dat een deel van de te oogsten producten niet verkoopbaar was, wat de dekkingsbijdrage per hectare voor de telers gereduceerd heeft. Dit jaar is de opslagkwaliteit van de producten uitstekend vanwege de ideale weersomstandigheden tijdens de groei."


Xenia-peren in kartonnen dozen.

Gunstige verkoopsituatie
De Italiaanse oogst ven het ras Abate Fetel valt dit jaar vanwege het weer stukken kleiner uit dan anders. Dit is in het bijzonder voor de Zuid-Duitse Xenia-peren gunstig, meent Egon. "De Xenia is een vergelijkbaar perenras en spreekt hierdoor hetzelfde consumentensegment aan. Sommige inkopers zeggen zelfs: de Xenia is het enige werkelijke alternatief voor de Abate. Gezien deze uitgangspositie op de markt kunnen onze telers wederom goede prijzen verwachten. Dit hebben onze coöperatieleden na de twee beschreven jaren ook nodig."

Succesvolle uitbreiding van de teelt
In de retail wint de Xenia nog steeds aan populariteit. Hierdoor wint het ras ook bij de telers continu aan betekenis. "Ons gehele areaal aan de Bodensee bedraagt al bijna honderd hectare. Als er over enkele jaren op dit hele areaal geoogst kan worden, zullen we in de richting van 5.000 ton per jaar aan kunnen bieden. Daarnaast werken we er momenteel ook al aan om de Xenia toekomstig ook als bio-peer aan te kunnen bieden“, sluit Egon zijn verhaal af.

Voor meer informatie:
Marktgemeinschaft Bodenseeobst eG
GF: Dr. Egon Treyer 
Albert-Maier-Str. 6
88045 Friedrichshafen
Telefoon: +49 (7541) 5010-10
Telefax: +49 (7541) 5010-88
E-mail: e.treyer@mg-bodenseeobst.de  
www.bodenseeobst.com  

Obstgroßmarkt Eriskirch
Josef Spanagel GmbH
Obst vom Bodensee-Weg 1
88097 Eriskirch
Telefoon:   07541 / 9704-0
Fax:         07541 / 8496
E-mail:      vertrieb@spana-frucht.de 
www.obstgrossmarkt-spanagel.jimdo.com     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.