Export en import van avocado's in cijfers

De top 3 van de belangrijkste avocado exporterende landen in 2018 bestaat uit Mexico, Nederland en Peru, in die volgorde. Verder wordt de top 10 vervolledigd door achtereenvolgens Spanje, Chili, de Verenigde Staten, Kenia, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Colombia.

Het afgelopen jaar exporteerde Mexico avocado’s ter waarde van 2.161 miljoen euro, terwijl de uitvoer van Nederland 663 miljoen euro bedroeg.

Wereldwijde import
De wereldwijde import groeit zeer snel met een jaarlijks percentage van 18% in de afgelopen vijf seizoenen. In 2018 werden er over de hele aardbol 2,5 miljoen ton avocado's geïmporteerd met een waarde van 5,5 miljard euro. De Verenigde Staten, Nederland en Frankrijk waren in 2018 goed voor meer dan 55% van de totale wereldimport aan verse of gedroogde avocado’s (1,5 miljoen ton ter waarde van 3,15 miljard euro).

Productie
Volgens gegevens uit 2017 van de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO), wordt de totale avocadoproductie in de wereld geschat op 4,1 miljoen ton. De drie belangrijkste producenten, met name Mexico, Peru en Indonesië, nemen 68,4% van de totale productie voor hun rekening, goed voor 2,8 miljoen ton per jaar.

De avocado is afkomstig van Zuid-Amerika, waardoor het dan ook niet verbaast dat de productie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ongeveer 70% uitmaakt van de wereldproductie, die een jaarlijks gemiddelde van 4,3 miljoen ton bereikte tijdens de periode 2016-2018.

De avocado blijft een veelgevraagd tropisch fruit op de importmarkten, vooral dan in de Verenigde Staten en de Europese Unie, waar de jaarlijkse gemiddelde consumptie per persoon respectievelijk 3,1 kg en 1,2 kg bedroeg in 2018.

Bron: opportimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven