Zaaien Siciliaanse wortelen beëindigd

Het zaaien van de nieuwe oogst BGA-wortelen in Ispica is een paar weken geleden beëindigd en het seizoen verloopt in lijn met het voorgaande seizoen. 

"We hoopten meer wortelen te kunnen zaaien maar het areaal is kleiner dan vorig jaar. Toch zijn de aantallen nog altijd interessant. We verwachten dat 95% van de oogst in Italië zal worden afgezet, terwijl slechts 5% bestemd zal zijn voor de overzeese markt, die Siciliaanse AGF de laatste jaren steeds meer is gaan waarderen," legt Massimo Pavan uit, vicevoorzitter van het consortium. 

Massimo Pavan

"De vooruitzichten zijn goed dit seizoen nu de prijs van wortelen uit Chioggia €0,25 per kilo bedraagt. Het marktseizoen zou dus positief moeten verlopen omdat er maar beperkte aantallen buitenlands product op de markt zijn als gevolg van de droge weersomstandigheden in landen zoals België, Nederland, Duitsland en Polen. We verwachten dat deze landen amper in staat zullen zijn om in hun eigen vraag te voorzien en mogelijk al begin april zullen moeten gaan importeren. Dit is een voorlopige verwachting omdat er nog geen gegevens bekend zijn over Israël, Spanje en Griekenland, die rechtstreeks concurreren met Sicilië."

"Op de Fucino-vlakte is de worteloogst al beëindigd. De hoeveelheden waren hier lager vanwege de hevige regenval in mei. In Fiumicino en Ferrara is de oogst net van start gegaan. De producten zullen beschikbaar zijn tot de Siciliaanse wortelen weer op de markt komen. We denken dus niet dat de markt overspoeld zal worden met binnen- of buitenlands product." 

"We merken dat consumenten op zoek zijn naar wortelen met een goede smaak die vers zijn. Dit geldt met name voor mensen die het product kopen om rauw te eten. De afgelopen jaren zijn de grote retailketens minder wortelen uit andere herkomstgebieden in gaan kopen zodra onze BGA-wortelen beschikbaar komen aangezien deze superieur van kwaliteit zijn. Met name dit jaar schept de lage kwaliteit van wortelen op de Europese markt hoge verwachtingen voor ons product." 

"Gezien de hoge kwaliteit van onze BGA-wortelen uit Ispica maken we ons niet zoveel zorgen over concurrentie maar wel over klimaatverandering, waardoor het weer onvoorspelbaar is geworden. Op 25 oktober werden we door overstromingen getroffen en telers zullen er dan ook moeite mee hebben als zij gedurende dit seizoen nog andere onverwachte weersextremen meemaken."

Contact:
Consorzio di Tutela
Carota Novella di Ispica Igp
Via B. Spadaro, 97
97014 Ispica (RG) ITALY
Email: info@carotanovellaigp.it
Website: www.carotanovellaigp.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.