Costa Ricaanse bananensector kent twee bedreigingen

Bananen zijn een belangrijk gewas voor Costa Rica, een land dat goed is voor 15% van de totale wereldwijde bananenexport. De Costa Ricaanse bananen werden in 2018 naar meer dan 38 landen geëxporteerd en genereerden een waarde van zo'n €7,2 mld.

Het land produceert naar verluidt 'de beste bananen ter wereld' dankzij de duurzame teeltmethode met aandacht voor mens en milieu. Deze duurzame benadering dreigt nu echter in gevaar te komen door twee bedreigingen. De eerste hiervan is het feit dat de EU de toepassing van een aantal actieve bestanddelen, waaronder, chloorthalonil, niet verlengd, waardoor telers minder middelen tot hun beschikking hebben om verwoestende ziekten en plagen te bestrijden. 

EU-richtlijnen
Het door Brussel genomen besluit heeft niet alleen gevolgen voor telers binnen de EU. De niet-verlenging van chloorthalonil roept vragen op omtrent de geldende MRL-normen voor fruit dat naar de EU wordt geëxporteerd. Momenteel staat deze op 15 mg per kilo (een norm die al tientallen jaren als veilig wordt beschouwd) maar nu zal deze kunnen dalen naar 0,01 mg per kilo, de standaard EU-norm voor niet-toegestane stoffen binnen de EU. Men zou verwachten dat telers in landen als Costa Rica wat langer de tijd zouden krijgen om zich aan deze nieuwe norm aan te passen. 

Verspreiding TR4
Een andere bedreiging voor telers in deze regio is het feit dat de ziekte TR4 in juli 2019 ook werd aangetroffen in Colombia, waarna Ecuador, Guatemala en Costa Rica extra alert zijn. TR4, ook wel bekend als Panamaziekte, wordt veroorzaakt door de bodemgebonden ziekteverwekker Fusarium oxysporum. Buiten fytosanitaire maatregelen bestaan er geen doeltreffende middelen om deze ziekte te bestrijden, die een bedreiging voor de wereldwijde teelt van de Cavendish-banaan vormt, het meest geteelde ras in deze regio. 

 

Bron: agribusinessglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven