Zuid-Afrikaanse exporteur op zoek naar afgevallen citrus voor farmaceutische industrie

In deze tijd van het jaar laten bomen hun overtollig fruit vallen. In Zuid-Afrika wordt dit de 'November drop' genoemd maar wat nu als telers een extra centje bij kunnen verdienen met het verzamelen van deze ondermaatse vruchten die mandarijnen-, grapefruit- en sinaasappelbomen laten vallen?  

Vincent Keesenberg van Origin Fruit (Pty) en Sarah Naidu van  Havillah (Pty) zijn de enige handelaren die afgevallen citrus opkopen bij telers voor een Indiaas bedrijf die cellen uit de schil van het fruit haalt.

Dit extract wordt vervolgens naar een bedrijf in Frankrijk verzonden die het gebruikt voor het vervaardigen van een medicijn dat wordt gebruikt bij chemotherapie en bedoeld is voor de aanmaak van witte bloedcellen bij kankerpatiënten. 

Origin Fruit is op zoek naar afgevallen fruit met een diameter van 3 cm of minder van mandarijnen-, grapefruit- of sinaasappelbomen (maar niet naar citroenen of kumquats), dat toch verwijderd zou worden als onderdeel van het boomgaardbeheer. 

Het maakt niet uit of het afgevallen fruit vers of uitgedroogd is.

Origin Fruit kan een werkbare prijs per ton bieden, waarbij het verzamelen van het afgevallen fruit in de boomgaarden in inbegrepen. 

Vincent vertelt dat de vraag naar het product jaarrond sterk is.

Hij legt uit dat het exporteren van het product vele malen eenvoudiger is dan de export van vers fruit omdat het fruit eerst wordt gedroogd in Durban en pas daarna naar India wordt verladen.

(zie foto rechts)

Sprayprogramma's doen geen afbreuk aan de werking van het fruit, dat bovendien niet hoeft te worden gesorteerd door de teler.

Vincent merkt op dat deze nieuwe inkomstenbron uit voorheen weggegooid fruit veel synergie heeft met aspecten zoals maatschappelijke verantwoordelijkheid en het creëren van kansen voor citrustelers, met name de nieuwkomers binnen de citrussector. 

 

Voor meer informatie:
Vincent Keesenberg
Marketing & Export Director
Origin Fruit (Pty) Ltd
Tel: +27 82 561 3278
Email: Vincent@originfruit.co.za

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven