Per 14 december:

Nieuwe lay-out plantenpaspoort vereist bij import mandarijn met blad

In dit seizoen worden mandarijnen met blad verhandeld. Voor citrus (waaronder mandarijnen) afkomstig uit EU-lidstaten is dit toegestaan indien het product is voorzien van een plantenpaspoor, zo meldt het KCB. Import van citrus met blad uit landen buiten de EU is verboden, omdat de import van planten van citrus in de EU niet is toegestaan. In de regelgeving vallen blad, steel en tak onder de definitie van planten. Import van vruchten en zaden is wel toegestaan. 

Nieuw plantenpaspoort
Het KCB controleert tijdens inspecties op de aanwezigheid van het plantenpaspoort op de verpakking. Let op: als gevolg van de nieuwe plantgezondheidsverordening die op 14 december 2019 ingaat, verandert de lay-out van het plantenpaspoort. Bedrijven zullen met het nieuwe plantenpaspoort moeten gaan werken. Wanneer ze een zending citrus met blad met één plantenpaspoort na ontvangst willen splitsen in meerdere partijen, dan dient het plantenpaspoort te worden gesplitst in meerdere nieuwe plantenpaspoorten, één plantenpaspoort per partij. Dit moeten bedrijven zelf doen. Om als bedrijf zelf plantenpaspoorten te mogen splitsen c.q. nieuwe plantenpaspoorten af te kunnen geven, moet het bedrijf door het KCB geautoriseerd zijn.

Meer informatie
Meer informatie over de nieuwe lay-out van het paspoort en de aanvraag van een autorisatie van plantenpaspoortaangifte is te vinden bij het KCB. Op de website van de NVWA is er te vinden welke producten plantenpaspoort plichtig zijn en wat de eisen zijn aan het plantenpaspoort.

Bron: KCB 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven