Vervanging in tijden van schaarste

Bieslook: alternatief voor ui en knoflook

Wetenschappers van het Bangladesh Agricultural Research Institute (BARI) hopen dat bieslook kan worden gebruikt als alternatief voor knoflook en ui. Zij brachten in 2017 een ras met de naam Chives-1 op de markt.

Dr. Nur Alam Chowdhury, wetenschapper van het Centrum van het Onderzoek naar Kruiden bij BARI: "Na uitgebreid onderzoek zijn we er uiteindelijk in geslaagd om een duurzame variant van deze Chinese, Siberische en Mongoolse specerij [bieslook] te ontwikkelen. Deze kan ui of knoflook vervangen in tijden van nood, omdat het een gelijkwaardig smaakprofiel heeft."

Sinds het Indiase verbod op de uienexport zijn de prijzen ervan sterk gestegen. Volgens gegevens van het Bangladesh Bureau of Statistics (BBS) werd sinds 2017 ongeveer 17,35 ton uien geteeld, maar de vraag naar uien bedraagt 22 ton. Het tekort aan binnenlandse teelt wordt opgevangen door import.

Bieslook wordt geteeld in de heuvelachtige gebieden van Sylhet en Chittagong. Wetenschappers zien grote mogelijkheden voor de teelt in uiengebieden zoals Faridpur, Pabna, Rajbari, Meherpur, Kushtia, Magura, Bogra en Lalmanirhat.

Om het uientekort in het land tegen te gaan, hebben wetenschappers stappen ondernomen om de teelt van Chives-1 uit te breiden via zowel overheids- als niet-gouvernementele organisaties (NGO's).

Dr. Shoilendra Nath Majumdar, wetenschapper van het Spices Research Centre in BARI, vertelde aan dhakatribune.com: "Bieslook is een ideaal kruid om de ui en knoflook in de keuken te vervangen en het is nog gezonder ook. Het tekort aan uien en knoflook zal worden gecompenseerd als bieslook op grote schaal kan worden geteeld."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven