"Deze machine helpt ons beantwoorden aan behoeften van afnemers"

Het in 1984 opgerichte bedrijf van Catherine en Christian Duchemin in Tourville-sur-Odon, in de Franse streek Calvados, is gespecialiseerd in aardappelen die worden vermarkt onder de merknaam La Ferme Du Val D'Odon. Veertien jaar geleden ging ook Guillaume Duchemin aan de slag in het familiebedrijf en momenteel is hij verantwoordelijk voor het beheer van het de verwerkingsfaciliteit. Hij deelt zijn ervaringen met betrekking tot het gebruik van de 3A-sorteermachine van TOMRA.

Met zijn multispectrale technologie en pulserende LED's kan de TOMRA 3A bedrijven helpen hun rendement en productiviteit te verbeteren. Duchemin installeerde de sorteermachine in zijn aardappelkoelhuis, waar tractoren volle bakken aardappelen direct vanaf de velden afleveren. De machine behaalt hier een capaciteit van zo'n 30 ton per uur. De sorteerder draait dit jaar alweer voor het tweede seizoen op volle capaciteit. 

Maakt werk lichter en verhoogt output
De TOMRA 3A inspecteert de aardappelen zodra zij op de band vallen en werpt vreemde materialen uit, zoals stenen, klompen aarde en hout, evenals aangetaste producten (groen), terwijl de aardappelen hun weg vervolgen naar de verwerkingslijn. De TOMRA 3A is ontworpen om op hoge snelheid te draaien zonder producten te beschadigen. Bij Duchemin is de machine in staat om tot wel 30 aardappelrassen te verwerken, variërend van kleine tot grote rassen en binnen alle segmenten, zoals vastkokende witvlezige, vastkokende roodvlezige en fritesaardappelen.

Guillaume Duchemin: "Vanmorgen merkten we dat er wat raapzaad tussen de bestelde aardappelen zat. Het is belangrijk om dit te verwijderen omdat het een bron van ziekten kan vormen in koelhuizen en dat is een risico dat we niet willen nemen. Voor we met de TOMRA 3A werkten zouden we extra mensen in hebben moeten schakelen om de partijen te sorteren. Nu is dit niet meer nodig omdat de machine ons dit werk uit handen neemt. Bovendien blijft de verwerkingssnelheid hetzelfde. Vroeger waren we voor het sorteren van een aantal rassen soms anderhalf uur kwijt maar nu heeft de TOMRA 3A hiervoor aan drie kwartier al genoeg."

Nauwkeurige en nuttige statistieken
De TOMRA 3A ondersteunt Duchemin ook met het berekenen van zijn exacte output. Deze sorteermachine levert uiterst nauwkeurige statistieken van voltooide processen en deze worden weergegeven in grafieken die realtime via het bedieningspaneel getoond worden.

Guillaume licht dit toe: "We verwerken aardappelen van onze eigen velden maar ook die van teeltpartners. Ik ontvang soms partijen aardappelen die vijf verschillende sorteringen bevatten. Binnen één ras zijn soms wel zeven maatsorteringen te vinden. Verschillende maten betekent ook verschillende prijzen, zowel bij de in- als verkoop. Ik moet dit aan mijn telers kunnen verantwoorden. Mijn leveranciers ontvangen accurate afschriften hetgeen de garantie is voor een langdurige en eerlijke zakelijke relatie. We werken met 24 telers die ons al jaren trouw zijn en dat is niet alleen een kwestie van toeval! Aan de andere kant moeten wij beantwoorden aan de specificaties van onze klanten, de grote retailers. We ondergaan twaalf audits per jaar uitgevoerd door kwaliteitsmanagers van onze afnemers en externe bureaus. De TOMRA 3A sorteermachine stelt ons echter in staat om aan de eisen van de markt te beantwoorden." 

Voor meer informatie:
Marijke Bellemans
TOMRA Food
Tel: +32 (0)16742817
Email: Marijke.bellemans@tomra.com
www.tomra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven