Verenigde Staten gaat extra testen op importtomaten en paprika's uit Mexico, Israël en Nederland

"De consument mag verwachten dat er een constante aanvoer is, want telers en landbouwwetenschappers in Canada, Mexico en de VS werken samen aan een oplossing. Dat heeft de Fresh Produce Association of the Americas, de FPAA, laten weten over de maatregelen tegen ToBRFV die deze week zijn aangekondigd.

Aanstaande vrijdag begint de USDA Animal and Plant Health Inspection Service met de inspectie van tomaten- en paprikazaad, plantgoed en fruit ter bescherming tegen ToBRFV. Dit zorgt ervoor dat er extra testen op partijen zaad, tomaten- en paprikaplantgoed nodig zijn, evenals extra testen op geïmporteerde tomaten en paprika's uit Mexico, Israël en Nederland. Ook moeten alle tomaten en paprika's vóór de export naar de Verenigde Staten door Canada worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van ziektesymptomen. Verder zijn er meer inspecties in de Amerikaanse havens.

Tussentijdse maatregel
Het virus heeft geen invloed op mens of dier, maar het is een onmiddellijke zorg voor de tuinbouw. "De grensinspectie van zaden, plantgoed en fruit door het CBP/APHIS wordt beschreven als een "voorlopige maatregel" totdat het agentschap de wetenschap evalueert en bepaalt hoe dit probleem het beste kan worden aangepakt", liet het FPAA in een reactie weten.

Aangezien de autoriteiten en de sector een geïntegreerde beschermende oplossing voor deze dreiging nastreven, steunt de Fresh Produce Association of the Americas een wetenschappelijke benadering die gebaseerd is op verifieerbare, transparante gegevens en methoden. "Gelukkig coördineren de autoriteiten van het USDA en de overeenkomstige instanties in Mexico en Canada al enkele weken de coördinatie van een geïntegreerde aanpak", aldus Lance Jungmeyer, president van de FPAA. "Het USDA zei dat het dringend de wetenschap vast wil stellen, en daar zijn we het mee eens. Samen met de regelgevende instanties kijkt de sector ernaar uit om er achter te komen hoe we allemaal kunnen helpen deze plantenziekte te stoppen."

De FPAA werkt samen met het USDA om eventuele vertragingen of negatieve zakelijke gevolgen van de inspecties tot een minimum te beperken. "De tomaten- en paprikavoorraden moeten stabiel blijven nu telers in heel Mexico hun wintergewassen beginnen te oogsten."

Mexico
Mexico heeft maatregelen genomen sinds vorig jaar, toen het virus voor het eerst werd ontdekt. In september 2018 heeft SENASICA regelgevende maatregelen vastgesteld voor de import van zaden, in vitro materiaal, planten, zaailingen en stekken van tomaten, paprika's en aubergines. De ambtenaren van SENASICA blijven ter plaatse inspecties en tests voor het virus uitvoeren.

SENASICA blijft ook de fytosanitaire comités en telers in het hele land opleiden, zodat zij preventieve maatregelen en opsporings- en uitroeiingsmaatregelen kunnen toepassen als het virus in hun gewassen voorkomt.

Europa
Onlangs is in Europa de quarantainestatus voor ToBRFV ingesteld, die de verplichting inhoudt om vermoedelijke besmetting te melden. Kort daarna werd in twee gevallen ToBRFV in Nederland vastgesteld. Daarnaast zijn er vijftien ernstige vermoedens, waarvan zes in de gemeente Westland en negen daarbuiten.

Voor meer informatie:
Lance Jungmeyer
Fresh Produce Association of the Americas
Ph: +1 (520) 287-2707
lance@freshfrommexico.com
www.freshfrommexico.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.