Marco Bergman, Havest House:

"Enerverend seizoen Hollandse paprika's met schommelingen van jewelste in prijs en aanbod"

Tholen - Het Hollandse paprikaseizoen was er één met hoge pieken en diepe dalen, constateert Marco Bergman van Harvest House. "Zowel in aanbod als in prijs zijn we aan de boven- en onderkant van de markt geweest gedurende het afgelopen seizoen. Het seizoen begon sowieso qua prijsvorming erg matig en eindigde ook in mineur, maar we kunnen gerust spreken van een interessant groot middenblok van het seizoen als het gaat om prijsvorming."

"Het moment dat het daadwerkelijke importseizoen stopte, viel tegelijkertijd met de eerste productiedip in het Nederlandse areaal. Vanaf dat moment werd de prijsvorming ook wat vriendelijker en dat heeft de prijsvorming door de zomer heen getrokken op een acceptabel prijsniveau. Mede veroorzaakt door de hoge productiepieken kwam er in de markt nooit een stabiele prijs tot stand maar bleef het een geschommel van jewelste. Maar over het algemeen dus wel een geschommel op een acceptabel prijsniveau", vertelt Marco.

"Het productieniveau was dus ook de grootste spanningsbrenger dit jaar, het maakte het beleveren van retailers op programmabasis dikwijls een grote uitdaging. Vraag en aanbod kwamen dikwijls in botsing zogezegd. Ook voor de daghandelaren zal het een lastig jaar zijn geweest, doordat de stabiliteit in aanbod en prijs lange tijd heeft ontbroken", aldus de paprikaverkoper.

"En wat aan het begin voor problemen zorgde voor de prijsvorming, namelijk importpaprika's, zorgde ook aan het einde van ons seizoen voor een zeer matig prijsniveau. Met name de Spaanse teelt klopte al weer vroeg op deur, eerder dan in andere jaren, om de retailers en de markt weer met Spaans product te gaan bedienen. Al met al een enerverend paprikajaar waar de komende weken en maanden nog weleens goed over nagedacht zal worden", besluit Marco.

Voor meer informatie:
Marco Bergman
Harvest House
Tel:+31 (0) 1 74 519 291
m.bergman@harvesthouse.nl   
www.harvesthouse.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.