EU constateert problemen met Servische fruitcontrole

Volgens een onlangs gepubliceerd verslag is het meeste zachtfruit dat van Servië naar Europa wordt geëxporteerd niet voldoende volgens de officiële regels gecontroleerd. DG Sante, de afdeling van de Europese Commissie inzake voedingsveiligheid en gezondheid, heeft vastgesteld dat officiële controles op potentiële microbiologische risico's slechts gedeeltelijk en vrij weinig worden uitgevoerd.

Er vinden ook geen officiële controles plaats, zoals het nemen van samples van diepgevroren producten, om na te gaan of de EU-voedingsveiligheidsnormen worden nageleefd. Evenmin wordt er veel officieel gecontroleerd bij verwerkers of exporteurs. De risico's blijven echter beperkt aangezien de meeste producten door EU-importeurs worden gecontroleerd en gecertificeerd.

De Servische autoriteiten hebben toegezegd dat er tegen eind januari 2020 een plan voor officiële controles op microbiologische risico's zal worden opgesteld. De ambtenaren verklaarden dat via de nieuwe regelgeving in het eerste trimester van volgend jaar een voldoende aantal samples van diepgevroren bessen genomen zal worden.

Vroegere problemen en import                                                          In juli 2019 werd in Servië het officiële controlesysteem voor microbiële besmetting van voedingsproducten van niet-dierlijke oorsprong (FNAO) voor export naar de EU beoordeeld.

Na verschillende uitbraken bij Servische producten en door de omvang van de import besloot DG Sante in 2013 de bestrijding van microbiologische besmetting bij frambozen voor export naar de EU te controleren. Er zijn vier meldingen gedaan over tekortkomingen in het systeem, bij laboratoria en tijdens de follow-up van de RASFF-meldingen (Rapid Alert System for Food and Feed).

Dit jaar is gebleken dat het controlesysteem is verbeterd ten opzichte van 2013 en dat de laboratoriumproblemen zijn aangepakt. Maar de maatregelen die zijn genomen met betrekking tot de doeltreffende werking van het systeem voor RASFF-kennisgevingen waren niet voldoende.

Tijdens een bezoek in 2019 werden de controles op de productie, op het invriezen en op de export herzien, waaronder ook de nationale wetgeving en het functioneren van de Servische controles op de naleving van hygiënevoorschriften die tijdens de processen voor rauwe en diepgevroren zachte bessen worden toegepast. 

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven