Chili geteisterd door droogte

De afgelopen tien jaar heeft het centrale deel van Chili te maken gehad met lange periodes van droogte. Zelfs voor een gebied dat gekenmerkt wordt door een deels droog Middellands Zee-klimaat, zijn deze periodes extreem te noemen.

Het centrale deel van Chili is het gebied waar de meeste Chileense inwoners huizen. Het gebied heeft in de laatste 10 jaar 30% minder neerslag dan normaal gekregen. Wetenschappers noemen dit een zogeheten "mega-droogte". 2019 heeft periodes met 80% tot 90% minder neerslag dan normaal gehad, waardoor dit jaar met name een ernstige droogte kent.

Klik hier voor een uitvergrootte afbeelding.

Natuurgebieden die normaal veel vegetatie hebben, zien er nu dor en verwelkt uit. De bovenstaande kaart geeft de Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) weer. De NDVI is een graadmeter voor de conditie van de vegetatie op basis van hoeveel rood en bijna-infrarood licht wordt gereflecteerd. Gezonde begroeiing met veel bladgroenkorrels reflecteren meer bijna-infrarood licht. De bovenstaande kaart is samengesteld aan de hand van informatie van de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), die zich op de Terra-satelliet van NASA bevindt. De verwerkte informatie beslaat de periode van 5 september tot 5 november 2019.

De kaart geeft het verschil aan tussen de staat van de planten in dit gebied in de genoemde periode en de gemiddelde staat van hetzelfde gebied over de periode 2000-2010. Een bruine kleur geeft aan dat de vegetatie in dit deel van het landschap minder gezond is dan het gemiddelde van 2000-2010. De informatie van MODIS laat verder zien welke delen van het land besneeuwd of ijzig zijn of een minimale begroeiing hebben. Deze gebieden zijn in de kaart grijs aangegeven. De groene gebieden bevinden zich met name in valleien bij gletsjers en sneeuw. De vegetatie is hier in zeer goede conditie, wat waarschijnlijk door het smeltwater van de gletsjers en sneeuw komt.

“Een tekort aan neerslag van 80% betekent dat de semi-aride regio ten noorden van Santiago bijna geen regen heeft gezien. Op de kaart zie je dat terug als een bruine zone", zegt René D. Garreaud, die als wetenschapper aan de universiteit van Chili is verbonden. "Ten zuiden van Santiago viel wel wat regen, ongeveer 100 tot 300 millimeter. Dat is nog steeds niet veel maar het is genoeg om de begroeiing groen te houden."

Bron: earthobservatory.nasa.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven