Spaanse biologische citrusteelt in de lift

De Spaanse consumentenvraag naar biologische producten wordt geschraagd door het vertrouwen van de telers en het aanbod van supermarkten en restaurants. Vooral het areaal biologische citrus is flink uitgebreid. Volgens gegevens gepubliceerd door het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel, nam het areaal in 2018 toe met 15,97%, van 12.087 naar 14.017 hectare.

Andalusië is met 58% de belangrijkste regio voor biologische citrusteelt, op grote afstand gevolgd door de regio Valencia met 21,6% en Murcia met 17,71%. De sinaasappels nemen het grootste deel voor hun rekening, met 6.024 hectare, goed voor 42,98% van het totaal, op de voet gevolgd door de citroenen en limes die met 33% zijn gegroeid in vergelijking met 2017 (5.442 hectare). Op een lager niveau bevinden zich dan de mandarijnen en de clementines met 2.204 hectare (15,72% van het totaal).

In Andalusië is sinaasappelteelt goed voor meer dan de helft van het biologische citrusareaal, met name 56,25% (4.592 hectare). Het is ook opmerkelijk dat de groei van het Andalusisch areaal biologische citroenen en limes in 2018 boven het Spaans gemiddelde lag (toename van 42,81% met 2.265 hectare in totaal). Aan de andere kant is het biologische areaal mandarijnen en clementines in Andalusië in 2018 afgenomen, al is die daling met bijna één procent slechts miniem. Zo komt het totaal op 1.099 hectare.

Volgens gegevens van het ministerie voert de provincie Malaga met zijn 2.206 hectare biologische citrusteelt de lijst aan, zowel in de regio Andalusië (27,02% van het totaal) als op landelijk niveau (15,74%). Hierbij valt het op dat in Andalusië de provincies Sevilla en Huelva in 2018 minder dan de helft zijn gegroeid dan Malaga en Almería.

Deze statistiek is één van de thema’s die zullen worden besproken tijdens de derde Bijeenkomst voor Biologische Voeding die op donderdag 21 november in Lepe (Huelva) wordt gehouden op het hoofdkantoor van ADESVA en die georganiseerd wordt door de Spaanse Stichting Landbouw en Milieu. Er zullen gegevens vrijgegeven worden over de biologische teelt waarbij de focus zal liggen op citrus en bessen en er zal gesproken worden over methodes voor teelt en bodemherstel en over biologische bestrijding van ziekten en plagen. Er zal ook ruimte zijn om ervaringen uit te wisselen en het afsluitende woordje zal verzorgd worden door Vicente Pérez García, de secretaris-generaal van het Andalusisch ministerie van Landbouw. Inschrijven is gratis en kan via de officiële website: www.encuentroagroecologico.es

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven