Spaanse sinaasappelprijzen stijgen 40% in vergelijking met vorig jaar

Na het slechte citrusseizoen in Sevilla, waar de sinaasappelprijzen afgelopen jaar zelfs onder de productiekosten daalden, is er dit seizoen sprake van een stijgende lijn, aldus Ricardo Serra, voorzitter van de landbouwvereniging Asaja Sevilla. Er zijn verschillen voor de verschillende kwaliteiten, maar aan het begin van het seizoen schommelt de prijs van de Navelina nog aan de boom tussen de €0,21-€0,22 /kg, 'deze prijs ligt 40% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar', benadrukt Serra.

Lagere productie

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de oogst uitbundig was voor bijna alle variëteiten, blijkt uit cijfers van de regering van Andalusië dat er voor dit seizoen sprake is van een teruggang van 6% voor de totale citrusoogst, dit is voornamelijk te wijten aan de lagere sinaasappeloogst  (11%) en de citroen (16%). Bovendien, 'aangezien we nog maar aan het begin van seizoen staan, lijkt het zelfs dat er een nog lagere opbrengst is dan aanvankelijk geraamd', legt de voorzitter uit. 

Hierbij komt dat veel citrusplantages uitgeput zijn door het opschorten van het  pluktijdstip  vorig seizoen toen,  als gevolg van voortdurende prijsverlagingen, veel telers besloten het oogsten uit te stellen. 

'In het perspectief van een lagere oogst en een groeiende vraag naar citrus, samen met de lagere temperaturen die de consumptie van citrus stimuleren, zijn we optimistisch en verwachten we weer normale prijzen voor dit seizoen', onderstreept  de voorzitter van Asaja Sevilla. 

Observatiecentrum citrusfruit

De telers beschikken dit seizoen over duidelijkere informatie over de ontwikkelingen op de citrusmarkt door verspreiding van gegevens en analyses van prijzen, productie en handel, als ook van verwachtingen op korte- en middellange termijn, dankzij het nieuwe observatiecentrum voor de citrusmarkt van de Europese Unie, waarin Serra Spanje vertegenwoordigt.

Tijdens de recente eerste tbijeenkomst viel de rol van Spanje, als belangrijkste citrusproducent in de EU, op. Ook werd het belang van derde landen zoals Zuid-Afrika en Egypte gesignaleerd. Deze landen hebben afgelopen jaren grote investeringen gedaan in nieuwe plantages. Men verwacht dan ook een toenemende druk op de Europese markt in de toekomst. 

Bron: www.sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven