EU verscherpt toezicht op de import Keniaanse tuinbouwproducten

Oost-Afrikaanse AGF-exporteurs worden buiten de lucratieve EU-markt gehouden door de strenge regels rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De EU, de grootste importeur van tuinbouwproducten, met name uit Kenia, heeft haar beleid inzake MRL's gewijzigd door de toegestane maximumgehalten in voedingsproducten te verlagen. De stap komt nadat de EU Kenia weer op de zwarte lijst heeft gezet van landen die veel gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Hosea Machuki van de Fresh Produce Exporters Association of Kenya aan The EastAfrican: "We zien een toename in onderscheppingen wegen de nieuwe regels." Dit betekent dat het land de controle moet versterken.

Naar gelang de risicobeoordeling heeft de EU de MRL's voor verscheidene gewasbeschermingsmiddelen, die zijn toegestaan voor producten die op haar markt mogen worden gebracht, verlaagd, met name die voor citrus en bananen worden gebruikt. De nieuwe MRL-grenswaarden zijn vastgesteld op 0,01 mg/kg ten opzichte van de internationale norm die een MRL-niveau van 2,0 mg/kg vaststelt. Nieuwe eisen voor bonen en peulen wachten op ratificatie voordat ze in januari van kracht worden.

Oost-Afrikaanse exporteurs zullen het moeilijk krijgen omdat exporteurs en hun EU-importerende agentschappen € 1.093/lading voor inspectie moeten betalen. Het herhaaldelijk niet in acht nemen van de vastgestelde grenswaarden van residuen leidt vaak tot intrekking van de vergunning.

Dit jaar zijn drie Keniaanse bedrijven uitgesloten van het elektronische certificeringssysteem, waardoor ze niet naar de EU kunnen exporteren. De strenge EU-regelgeving zou kunnen leiden tot een aanzienlijke exportdaling, met name voor bonen en peulen uit Kenia aangezien vanaf januari van 10% een sample genomen zal worden in plaats van van 5%.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven