David Masureik, New Southern Energy

Grote energieverbruikers Zuid-Afrikaanse AGF-sector gaan van het stroomnet af

In maart van dit jaar werden onder enorme belangstelling drijvende zonnepanelen onthuld op een fruitteeltbedrijf net buiten Franschenhoek in de Westkaap. Het was één van de projecten van New Southern Energy dat bestond uit het verbeteren van de stroomvoorziening en het elektriciteitsnetwerk van het bedrijf en het installeren van een systeem dat overdag zou kunnen voorzien in de energiebehoefte van het teeltbedrijf, de pakstations, kantoren en pompsystemen. 

Drijvende zonnepanelen op de Marlenique farm, Westkaap (foto's: New Southern Energy)

New Southern Energy ziet de belangstelling vanuit de AGF-sector flink toenemen, zowel in Zuid-Afrika als Kenia.

"We omschrijven onszelf als gedistribueerd energiebedrijf," vertelt Davis Masureik, oprichter en directeur van het bedrijf. "We werken met zonne-, wind- en waterenergie. Met name hier in Afrika hebben veel van onze projecten te maken met zonne-energie omdat dit deze hulpbron in overvloed aanwezig is. Het is bovendien een eenvoudige technologie die commercieel haalbaar is." 

Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Kaapstad met kantoren in Paarl (strategisch gepositioneerd ten opzichte van de AGF- en wijnsector), Johannesburg en Nairobi, waar de energiekosten wat hoger liggen dan in Zuid-Afrika, merkt David op.

"Ons klantenbestand bestaat uit alle bedrijven met een hoog energieverbruik en hoge energiekosten. We merken dat de belangstelling vanuit de agrarische sector de afgelopen jaren fors is toegenomen omdat de technische kosten zijn gedaald maar de energiekosten zijn gestegen. Het is dus voor de hand liggend dat telers voor deze techniek kiezen."

Een waterpomp op zonne-energie geïnstalleerd door New Southern Energy

"Teeltbedrijven die leveren aan retailketens in het VK en Europa zijn steeds meer bewuster bezig met hun koolstofvoetafdruk," legt David uit. "Hun besluitvorming wordt duidelijk gedreven door het duurzaamheidsaspect zodat zij zich aan hun klantenkring kunnen profileren als duurzame telers."

Het is geen geheim dat de energievoorziening in Zuid-Afrika zo nu en dan onberekenbaar is, wat voor agrarische bedrijven kan leiden tot een beperking van hun capaciteit en de mogelijkheden om hun land optimaal te benutten.

New Southern Energy is gespecialiseerd in micronetwerk-oplossingen in landelijke gebieden

Van het stroomnetwerk af gaan is een logische stap, met name voor energieverslindende projecten, zoals het koelen van blauwe bessen of in Kenia voor het drogen van theebladeren en koelen van snijbloemen, en dankzij New Southern Energy is dit nu mogelijk. 

Er zijn tot nu toe geen andere projecten met drijvende zonnepanelen bijgekomen. "Het was erg duur omdat er nog geen schaalvoordelen zijn en de mallen uit Europa moesten worden geïmporteerd. De importkosten zijn zeer hoog. Zodra er in Zuid-Afrika een productiebedrijf gevestigd wordt, dan zal deze oplossing veel reëler worden," aldus David. 

 

Voor meer informatie:
David Masureik
New Southern Energy
Tel: +27 21 788 1080
Email: david@newsouthernenergy.com
https://www.newsouthernenergy.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven